avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Litigiu declarare scadenta anticipata - IFN Romcom SA ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Litigiu declarare scadenta anticipata - IFN Romcom SA Oradea

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: Am un contract de credit incheiat cu Societatea de Microfinantare IFN Romcom SA din Oradea. In luna iulie 2015 am intrat intr-o perioada de imposibilitate de plata, moment in care tata a plecat de urgenta la munca in Anglia sa le pot plati ratele. Am anuntat atat eu cat si interpusi acest fapt, cat si faptul ca voi intarzia vreo 2 luni la plata, deoarece cam atata dureaza din ziua cand se angajeaza pana va lua primul salariu.
In contractul meu, art. 13 (2) stipuleaza: "In cazul intarzierii cu mai mult de 30 de zile calendaristice la plata ratei, imprumutatorul este indreptatit a decadea imprumutatul din termenele de plata printr-o notificare scrisa comunicata acestuia conf dispozitiilor prezentului contract" (adica prin posta romana cu confirmare de primire). Din acest moment, penalizarea de 0.25% s-ar fi pus la toata suma, adica la 67.000 lei. Nu am primit nicio notificare de decadere din termenele de plata, sau de declarare scadenta anticipata a imprumutului. De fapt eu nu am primit nicio notificare de niciun fel, dar cei de la Romcom mi-au aratat (cu nr. de inregostrare de la ei, nu cu data postei), 3 notificari de plata - cu sumele restante si penalizarile (0.25% aferenta ratei restante), 2 trimise de ei, 1 prin avocat. In cea trimisa de avocat se specifica "aceasta este ultima incercare de solutionare pe cale amiabila" si "pentru a evta costurile unui eventual litigiu va rog sa platiti". Notificarea este din 24.07, pt rata scadenta in 01.07, pe care am platit-o, impreuna cu urmatoarele, penalitati etc, in 02.09, deci cum am estimat, cu 60 de zile, chiar peste, de intarziere. Din acel moment am platit lunar, calculand in plus 1000 de lei pe care i-am lasat in cont.

Mentionez ca in aceasta perioada eu, ca administrator al firmei nu am fost contactat niciodata, toata corespondenta s-a intamplat intre Romcom si tatal meu, cele 3 notificari, din care niciuna nu ma decade din conditiile din contract, au fost trimise, dupa cum spun ei (nu am dovada postei) la grajdul cumparat prin credit unde se stia ca nu este nimeni. Au de la mine nr tel. si adresa de e-mail, unde nu am fost contactat niciodata, de asemenea in contract au si adresa din buletin, unde locuiam in tot acest timp.

La final de an 2015 tgatal meu a fost anuntat ca nu a platit niciun ban din credit, ca are de platit penalizare de 10.000 lei si ca toate sumele platite au mers pe penalzari. Din acel moment, incepe sa fie haartuit zilnic cu telefoane, amenintari, incclusiv i se spune: "nu te pune cu noi, ca noi suntem mai tari decat tine". In 3 e-mailuri scrise si 7 telefoane solicitam sa ni se spuna cum s-a ajuns la acele sue si ce s-a intamplat. Nu ni se trimite un desfasurator de calcule, in schimb suntem amenintati ca daca nu platim vom pierde nu doar garantia, ci toata firma si suntem zilnic amenintati si hartuiti, agresiv, cu cuvinte injurioase.

Atunci calculam noi si dupa calculele noastre, la 30 de zile de neplata creditul nne-a fost declarat scadent antipat fara notificare in acest sens, si ni s-au perceput 167 lei/zi penalitati intarziere, prin urmare tot ce plateam, plateam intr-o gaura neagra.

Pana la urma dupa insistente si o adresa in acre ii anuntam ca daca nu ne comunica modul de calcul al penalizarilor o sa ii actionam in instanta, ne-au trimis acest lucru si e asa cum am zis, decaderea din contract.

A fost tatal meu cu avocatul nostru la ei si avocatul or ne-a spus ca nu contreaza ca in contract scrie ca trebuia sa trimita notificare, ei au avut dreptul, chiar daca e necontractual, sa faca acest lucru, si noi trebuie sa platim.

Svocatul nostru ne zice ca e posibil sa nu avem castig de cauza, si sa ne intelegem sa platim o suma mai mica. Eu nu sunt deacord sa platec ceva ce e necontractual, deci nelergal, mai ales dupa ce tatal meu a fost sunat si i s-a spus "tu ne ameninti pe noi cu instanta? Dar nu vezi ca tu esti mic si noi suntem mari?". Mai ales dupa ce am fgost hartuiti, injurati si amenintati si am trait de 7 luni incoace intr-un stres peramnet, tata, mama eu si fratii mei.

Ce e de facut in acest caz? Nu am o problema sa ii actionez in instanta, dar am castig de cauza? Nu am de unde sa le platesc inca 10 mii de lei, plus cheltuieli de judecata.

Alte discuții în legătură

Litigiu declarare scadenta anticipata - ifn romcom sa oradea Franc Mandelbrot Franc Mandelbrot Buna ziua, Am pus intrebarea pe alt topic si nu a stiut nimeni raspunsul, se paote sterge de acolo va rog si o rescriu aici: Buna ziua, Am urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Stresat de banci mancipri mancipri SUNTEM IN CRIZA FINANCIARA . MULTI CETATENI NU ISI MAI POT PLATI DATORIILE LA BANCI LA TIMP. ESTE LEGAL CA LA 4-5 ZILE DE LA DATA SCADENTA DACA FARA REA ... (vezi toată discuția)
Sunt legale penalizarile pentru intarziere la plata ratei vladvidra vladvidra X-(buna ziua am un credi la brd si am intarziat plata ratei cu doar o zi si mi s-a efectuat o penalizare de 20 de lei . este legal ca penalitati de inatrziere ... (vezi toată discuția)