avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit teren intravilan folosinta agricol, Impozit de ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit teren intravilan folosinta agricol, Impozit de la 17 lei la 355 lei!!!?

Buna ziua,

Detin un teren de 1000 mp intravilan, categoria de folosinta agricol. Intabulat, carte funciara etc. Pana anul trecut plateam un impozit de 17 lei/an, anul acesta mi-a fost marit la 355 lei/an. Mergand la primarie sa cer explicatii mi s-a comunicat ca in conformitate cu Legea nr. 227/2015, 400 mp li s-au schimbat destinatia din agricol in curti constructii iar restul terenului pana la 1000 mp, respectiv 600 mp au ramas in categoria de folosinta agricol.
Dat fiind faptul ca eu nu am nici o constructie pe teren (doar copaci) si nici nu detin casa in vecinatatea terenului, unde ma pot adresa pentru a contesta acest fapt?
Am cautat in Legea nr. 227/2015 si un hcl privind noua modalitate de impozitare si nu am gasit nicaieri prevazuta modificarea aceasta, 400 mp se schimba in curti constructii.?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: nataliadinu , utilizator 08:56, 19 Februarie 2016
În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii suprafața de până la 400 metri pătrați va fi încadrată și impozitată ca și categorie curți construcții.
Modificarea este prevăzută la art. 465, alin 2:
[ link extern ]
"(2) În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m2 , inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel ..."


și normele metodologice , punctul 83
[ link extern ]

83. În aplicarea prevederilor art. 465 alin. (2) - (5) din Codul fiscal, în cazul terenurilor, identificate distinct, situate în intravilan, la calculul impozitului pe teren se vor avea în vedere următoarele:
a) suprafaţa înregistrată în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, exprimată în hectare, se înmulţeşte cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la art. 465 alin. (2) din Codul fiscal;

b) suprafaţa de până la 400 m2 aferentă suprafeţelor înregistrate în registrul agricol la alte categorii de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, exprimată în hectare, se înmulţeşte cu suma corespunzătoare din tabelul prevăzut la art. 465 alin. (2) din Codul fiscal;

c) suprafaţa de teren care depăşeşte 400 m2 rezultată după aplicarea lit. b), pe fiecare dintre categoriile de folosinţă respective, exprimată în hectare, se înmulţeşte cu suma corespunzătoare din tabelul prevăzut la art. 465 alin. (4) din Codul fiscal, iar acest rezultat se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie corespunzător prevăzut la art. 465 alin. (5) din Codul fiscal.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren agrar intravilan zona b, rang localitate iii sterealili sterealili Buna ziua. Detin un teren in suprafata de 500 mm intr-o localitate de rang III, la care am platit in 2015 -3 lei si anul acesta suma de plata datorata este de ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal 2016- impozite pe teren horatiu27 horatiu27 In cuprinsul site-ului dvs. la capitolul care se refera la impozitul pe teren se face afirmatia ca prin aplicarea unei noi reglementari- OUG45/2015 cu ... (vezi toată discuția)
Cota impozit pentru terenuri intravilane curti constructii amelyah amelyah buna seara! in noul cod fiscal gasim : \" ART. 465 Calculul impozitului/taxei pe teren (1) Impozitul/Taxa pe teren se stabileste luand in calcul ... (vezi toată discuția)