buna ziua am parintii decedati amandoi tata in martie 2015 si mama in ianuarie 2016 problema e ca fratele meu vrea neaparat succesiunea spunand ca tot ce au parintii nostri se imparte egal la doi.acum va intreb daca parintii mei sunt divortati din 2004 dar au convietuit impreuna iar tata nu este tatal legal si al fratelui meu si divortul a fost amiabil intre ei fara partaj cum se imparte masa succesorala?fratele meu are drept de mostenire si la tata chiar daca sunt unicul lui copil?ce trebui sa fac in situatia asta? va rog sa-mi raspundeti si va multumesc.cu respect niculae gabriel
Buna ziua,
Inteleg ca parintii erau divortati.
Fiecare copil mosteneste propii parinti.
Ambii veti mosteni mama si fiecare dintre dumneavoastra isi va mosteni tatal natural (daca nu exista adoptii)
Intai se va proceda la partajarea bunurilor si dupa aceia se va proceda la dezbaterea succesiunilor.
Partea mamei se imparte la doi, fiecare cate 1/2.
Partea tatalui o veti mosteni singur, daca nu mai aveti alti frati din partea tatalui. Fratele din partea mamei, nu are dreptul la mostenirea tatalui dvs.
ar fi bine sa mergeti la un notar sa vada actele si sa va lamuriti cum stau lucrurile, daca nu se face succesiunea in termen de 1-2 ani veti fi nevoiti sa platiti si taxe suplimentare, adica impozit pe mostenire. Daca nu va veti intelege in fata notarului se va merge in instanta.