avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul ...

Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul fiului, decesul mamei, fiul necasatorit si fara copii, mama divortata de tatal fiului de multi ani (decedat si el inaintea fiului). Fiul a fost crescut de mama. Tata recasatorit fara alti copii. Fiul detinea un apartament proprietate personala, cumparat cu forte proprii. Fratele tatalui decedat, are o fiica. Fratele mamei, se ocupa de succesiunea dubla. Fiica revendica apartamentul varului sau. Are dreptate? Este mostenitoare pe un bun care ii apartinea de drept? Parintii lui erau divortati la momentul achizitiei. Poate revendica verisoara ceasta proprietate? Mama decedata are un frate care a initiat succesiunea pentru ambele persoane decedate. Mama defuncta nu avea nici un drept la averea copilului sau? Iar dupa decesul acesteia cui i se transmite dreptul de proprietate asupra bunurilor pe care le-a detinut fiul? Multumim pentru ajutor, o zi placuta!
Cel mai recent răspuns: Bianca_Livia , utilizator 18:13, 16 Februarie 2023
Buna ziua,
Daca mama a decedat ulterior fiului atunci ea era succesoarea fiului si la succesiunea ei vin doar succesorilor ei legali.
Fiti mai clar in expunerea datelor.
Buna ziua, mama nu a finalizat succesiunea deoarece intre timp a decedat si ea. Fratele mamei a deschis succesiunea ambilor si a dobandit certificat de mostenitor pe bunurile amandurora. A fost anuntat de notar ca a mai aparut o mostenitoare, verisoara fiului, care revendica apartamentul proprietate personala al defunctului. Este fiica fratelui tatalui lui, Multumesc

Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
Nu are nicio relevanta divorțul părinților.
Mama și tata rămân aceiași, în raport cu copilul. Divorțul este treaba lor.
Verișoara nu are niciun drept, dar nu din cauza divorțului părinților, ci "datorită " ordinii deceselor.
Înțeleg ca au murit în următoarea ordine: tata, fiul, mama.
Apartamentul era al fiului (singur la părinți).
Tatăl iese din calcul, căci a decedat înainte. Deci implicit și rudele din partea tatălui.
Fiul este moștenit doar de mama sa (în viața la acel moment).
Mai departe, pe mamă o moștenește fratele ei.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
raluk0207, utilizator
Buna dimineata, va multumesc frumos pentru raspuns Va mai intreb ceva, urmatorul punct si va sunt recunoscatoare pentru raspuns: : fiul avea prin succesiune si o casa mostenita de la tatal decedat. Firesc dupa decesul lui ii revenea tot mamei.. are drept de mostenire asupra acestei case aceasta verisoara de pe linia paterna? Sau urmare decesului mamei, mosteneste tot unchiul si aceasta casa? Nu intelegem de ce notarul care se ocupa de aceasta succesiune a admis cererea verisoarei asupra mostenirii. Va multumesc frumos pentru un raspuns. O zi frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
Nici eu nu inteleg.
Mama defunctului mosteneste tot ce a avut fiul in patrimoniu (apartamentul lui, casa de la tata etc)

Alte discuții în legătură

Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. ... m50maria m50maria Dezbatere succesiune Vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. Un văr a murit, unic fiu la părinți, necăsătorit , fără copii. Mama sa a avut 5 ... (vezi toată discuția)
Mostenire asirghie asirghie Domnilor avocati, Voi incerca sa explic cat de bine posibil situatia existenta in familia mea. Mama mea a avut un singur frate, care a decedat in urma cu ... (vezi toată discuția)