la firma unde lucrez vrem sa angajam pe cineva pentru prospectare/studiu de piata dar nu vrem cu contract de munca; nu-l vrem cu un program fix si sa fie platit pe baza de comision.
Dar nici in afara legii nu vrem sa fie :). Cam multe vrem, nu? :)
Va rog sa ma sfatuiti, ce fel de contract ii putem face? Am citit despre contractul de agent/agentie si despre contractul de comision... stiti ceva despre astea? Ma puteti ajuta, macar cu o directionare la cineva care stie? :)
1. Pentru o perioada bine determinata si pentru o lucrare anume, cu caracter ocazional, se poate incheia conventie civila de prestari servicii cu o persoana fizica.
2. Intrati pe "Documente utile" si veti gasi un model de conventie.
3. La astfel de conventie beneficiarul de servicii plateste numai un impozit de 10% asupra venitului din contract. Restul de impozit, pana la 16%, il plateste furnizorul de servicii.
4. Asemenea conventii nu intra sub incidenta Codului muncii, nu sunt raporturi de munca intre angajat si angajator, ele se supun Codului civil.
Art. 78. - (1) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil.
Art. 79. - (1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(3) Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Codul Fiscal
Ar exista deci si aceasta posibilitate, retinandu-se astfel direct 16 % , impozit pe venit, care este impozit datorat de prestatorul de servicii dar este retinut si virat de platitorul de venit pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Cum spunea si domnul Valeriu, pt. excluderea unei astfel de activitati din sfera raporturior de munca trebuia ca activitatea respectiva sa aiba un caracter ocazional.
ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%**), care se aplica asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
(7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si e), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b), c) si f).
daca prestatorul mai are un contract individual de munca la alta firma, atunci nu mai este nevoie sa plateasaca la sanatate pentru conventia civila (plateste doar impozitul)
asa cum au spus colegii puteti sa ii faceti o conventie civila si toate dorintele va sunt indeplinite :D
Contract de comision
gabi1
Buna ziua,
Intrebarea mea este urmatoarea: la un contract de comision, in care comisionarul este angajat la o alta societate cu carte de munca, eu, ... (vezi toată discuția)