avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contracte civile?!?! contract de prestari servicii - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contracte civile?!?! contract de prestari servicii - art 52 Cod fiscal

Am auzit recent de aceasta denumire de contract civil in sensul de contract de prestari servicii.Din cate am inteles este vorba de un contract incheiat de o persoana juridica cu o pfa.Asa au aparut tot felul de nelamuriri.Din cate am citit in codul fiscal "venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil" se impoziteaza cu 10% din venitul brut .
Cum arata un astfel de contract?
Am mai citit si ca acest contract implica un numar maxim de ore de lucru.Dar nu am putut identifica in lege unde scrie asa ceva.Deocamdata sper sa ma lamureasca cineva in legatura cu modalitatea de impozitare si cu numarul de ore de lucru impus.

Art. 52. - (1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele menţionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
e) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
f) venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV, care nu generează o persoană juridică.
(2) Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte după cum urmează:
a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut;
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 28 Mai 2008
Exista contract civil de prestari servicii cu persoane care desfasoara activitati pentru care nu au calificare oficiala ( nu sunt PFA ) si sunt ocazionale.

In acest caz se retine la sursa trebuie sa fie 10 % impozit iar restul de 6 % il plateste cel care presteaza serviciul la "finante" prin declaratia anuala de venit. Tot prestatorul de serviciu mai are de plata 6,5 % la "sanatate" ca obigatie personala. Dar puteti retine prin contract cei 16 % la sursa si nu mai are nimic de plata la sfarsit de an la "finante" ca nu se specifica interdictie in acest sens.

Daca prestatorul este PFA isi plateste singur obligatiile tuturor angajamentelor contractuale catre institutiile abilitate.

Contractul contine toate elementele legale ale unui contract obisnuit doar ca este specific situatiei concrete in care va aflati.

Contractele de acest gen pot avea ca obiect realizarea si finalizarea unor sarcini si nu un timp anume de lucru care il priveste pe executant. Diferenta esentiala dintre un contract de munca si un contract de prestari servicii ca PFA sau ca persoana civila consta in centrarea pe rezultatul muncii si nu pe timpul la dispozitia contractantului.
Sunt de parere ca acesta este viitorul relatiei angajator angajat.





Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Daca ai nevoie de un model de contract te pot ajuta.
Conventiile civile de prestari servicii sunt, asa cum le spune si numele, „niste intelegeri intre persoane fizice si juridice, bazate pe prevederile Codului civil, care permit celor dintai sa presteze servicii remunerate.
Odata cu ultimele modificari ale Codului muncii, durata timpului de munca nu mai reprezinta un criteriu de diferentiere. Durata saptamanii de lucru nu mai este limitata inferior la cele zece ore (echivalentul programului de doua ore/zi), aceasta insemnand ca se poate incheia un contract de munca cu timp partial pentru orice fractiune de norma. Pentru a justifica legalitatea si necesitatea unei conventii civile, trebuie aduse argumente legate spre exemplu, de durata contractului si de relatia dintre prestator si beneficiar. Altfel spus, s-ar putea justifica existenta unei conventii civile in conditiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporara, iar prestatorul persoana fizica nu se afla intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar.

Modificarile aduse Codului fiscal au adus o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitãþi independente, cu obligaþia reþinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%).
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atentie insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de colaborare geo26 geo26 Buna seara! As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de colaborare ( exemplu: pentru serviciile unui sofer, sau angajarea unei bone) intre o persoana ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)
Impozit contracte prestari servicii lia19 lia19 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Care este cota de impozit care se opreste ptr contractele de prestari servicii prin colaborare?Noi oprim 10%dar ... (vezi toată discuția)