Am lucrat la o firma aflata actualmente in insolventa, am primit astazi decizia de preaviz din 03.08.2009 prin care sunt anuntat ca incepand de ieri 03.08.2009 sunt in preaviz de 15 zile lucratoare potrivit articolului 86 pct (6) din leg 85/2006.
Pana in momentul de fata nu am luat concediu de odihna aferent anului in curs.Doresc sa stiu daca exista posibilitatea ca zilele de concediu sa fie trecute in cartea de munca ca vechime deoarece ma ajuta pentru gasirea locului de munca si este foarte importanta aceasta perioada de vechime.Cum se procedeaza? sau cum ar trebui sa procedez?
EX: dupa cele 15 zile de preaviz si 19 zile de concediu de odihna nu ar fii normal ca, cartea de munca sa se inchida cu data cand se termina si zilele de concediu? Vreau sa stiu daca avem dreptul la salari compensatorii conform legii insolventei s-au a contractului colectiv unic de munca?
Cele 19 zile de co sunt aferente perioadei lucrate din anul 2009. Ca urmare, puteti solicita acordarea zilelor de co in perioada de preaviz sau plata acestora la incetarea cim. Nu veti putea solicita sa vi se inchida cim la 19 zile de la data incetarii preavizului.
Concediul de odihna nu suspenda preavizul - puteti sa va luati concediu chiar si acum in perioada de preaviz. 15 zile lucratoare inseamna 3 saptamani, deci cartea de munca se va inchide cu 24.08.2009. Legea insolventei va da dreptul sa fiti inscris pe tabloul creditorilor societatii cu suma aferenta salariilor pe care societatea vi le datoreaza. Salarii compensatorii aveti minim 1 conform CCM unic la nivel national, sau mai multe daca aveti un CCM la nivel de unitate mai favorabil.
Daca e vorba de CO pe anul in curs si aveti 21 de zile cat prevede minim Codul Muncii, aveti dreptul pentru acest an la aproximativ 12 zile lucratoare de concediu, care se incadreaza sa le efectuati in decursul celor 15 zile lucratoare de preaviz.
Zilele de concediu neefectuate nu se pot trece in cartea de munca precum o vechime in munca, daca nu le efectuati beneficiati de c-val lor in bani la incetarea CIM.
Avand in vedere ca nu se poate efectua concediul de odihna nici inaintea si nici dupa efectuarea preavizului( este posibila efectuarea concediului de odihna doar in perioada preavizului), consider mai rentabila, financiar, compensarea acestor zile si efectuarea preavizului. Chiar daca o perioada de 19 zile v-ar fi benefica la vechimea in munca legal nu mai poate fi prelungita durata CIM cu numarul de zile corespunzator concediului neefectuat