avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale nerespectarea hot.judecatoresti
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

nerespectarea hot.judecatoresti

Ce se intampla in situatia in care o societate, desi a fost obligata prin ordonanta de plata la achitarea debitului catre creditor, nu a achitat aceasta suma?
Mentionez faptul ca am demarat si procedura de executare silita impotriva debitoarei, insa aceasta nu detine nici un fel de bunuri.
Ce solutie am sa ma indrept impotriva bunurilor personale ale administratorului? Pentru faliment suma este prea mica....
O plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti m-ar putea ajuta sa recuperez creditul?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 15:21, 4 August 2009
se poate face o plangere penala pentru nerespectarea hot. judecatoresti
Ar trebui intai sa vedeti ce spune art.271 Cpenal.Acolo se vorbeste de im potrivire prin amenintare sau acte de violenta impotriva organului de executare.
Daca spuneti ca pentru debitul datorat nu puteti actiona pe legea 85/2006, ma gandesc totusi sa treceti la executarea sentintei.Executorul nu va gasi bunuri sau bani dar va intocmi un act din care va rezulta aceasta situatie.
As zice ca apoi sa faceti o plangere pe inselaciune cu ocazia incheierii sau derularii unor contracte, 215 al.1 si 3
ART. 271
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 7 ani.
Nu se potriveste cazului dumneavoastra. S-ar aplica doar in situatia in care executorul ar fi impiedicat prin acte de violenta sau amenintari sa puna in executare hotararea .
Pt. inselaciune in conventii se cer efectuarea unor manopere frauduloase, facute in scopul obtinerii pt. sine a unui folos material injust.
Cam greu de dovedi aceste manopere ca s-ar fi facut la incheierea contractului.
Se poate incerca, daca se poate dovedii , o actiune intemeiata pe art.Art. 272 Legea 31/1990

(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect; asta in situatia in care , la finalul executarii executorul constata ca unitatea nu are bunuri, sau are in acte dar nu si in realitate . Aceasta ar fi o varianta penala care ati putea sa io puneti in vedere debitorului in cazul in care nu doreste efectuarea platii.
Faceti o verificare si a drepturilor de creanta pe care le-ar avea debitorul impotriva altor persoane. Va puteti indrepta si impotriva acelora, prin executor, pt. ca plata sa va fie facuta dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti miki70_is miki70_is Ce se intampla cand debitorul nu respecta hotararea judecatoreasca(sentinta civila definitiva si irevocabile),dupa procedura la instanta conf.art.580/3 ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotarari definitive si irevocabile Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara, Acum 3 ani, am obtinut o hatarare definitiva si irevocabila in proces cu o institutie a statului. Dupa indelungi usi inchise in fata cu mentiunea ... (vezi toată discuția)
Imprumut marryy_lm marryy_lm am imprumutat unei persoane o suma de bani. pt ca nu mi-a dat banii la termen am dat-o in judecata si am hotarire definitiva si irevocabila. m-am adresat apoi ... (vezi toată discuția)