avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,
sunt sofer pe tir si lucrez la o firma cu profil agricol in insula mare a Brailei de 25 de ani. nu demult am avut un accident de munca am cazut de pe o rampa si am ramas fara auz pe partea dreapta.acum urmeaza sa-mi fac o proteza si vreau sa intreb daca firma este obligata sa-mi plateasca o parte din proteza si daca poate sa ma dea afara din cauza handicapului.medicul mi-a spus ca s-ar putea sa nu mai am voie sa sofez si eu asta fac de 25 de ani.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:17, 21 Februarie 2016
Accidentul de munca trebuie sa fie inregistrat de catre angajator. Dvs. trebuie sa fi primit de la angajator PV de cercetare AM si formularul FIAM de inregistrare a AM.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP, toti angajatorii cotizeaza la un fond unic national pentru AM si BP. Asigurati sunt toti angajatii firmelor.
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
-art. 20 Asiguraţii au dreptul la prestaţii medicale pentru investigarea, diagnosticarea, reabilitarea stării de sănătate, precum şi recuperarea capacităţii de muncă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
-art. 23 (1) În vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice cauzate de accidente de muncă şi boli profesionale, asiguraţii au dreptul la dispozitive medicale, care se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi*).
In cazul prezentat de dvs. sunt aplicabile prevederele subliniate. Costurile se platesc din fondul national unic pentru AM si BP.
Protezele audio se procura de la firmele cu care CJAS are incheiat contract de prestari servicii. Pentru anumite tipuri de proteze, CJAS (cea care administreaza FNUAMBP ) suporta numai partial costurile (nu mai putin de 50 %), restul putand fi suportat de catre angajator si/ sau lucrator.
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale este singurul in masura sa aprecieza capacitatea dvs. de a conduce autovehicule si in urma efectuarii examinarii medicale periodice a dvs. va completa fisa de aptitudine.
Cu proteza audio corespunzatoare este posibil sa primiti in continuare avizul de a conduce autovehicule.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grad de handicap Ionuț RAICU Ionuț RAICU Buna ziua, Mama mea (49 ani) a suferit un accident de munca (strivire la presa) din care i-au fost amputate 4 degete de la mana stanga. (Degetul mare ... (vezi toată discuția)
Sunt in cm cod indemnizație 03,accident de munca si as dori ... Grigoroiu ileana Grigoroiu ileana Sunt in CM cod indemnizație 03,accident de munca si as dori sa fac un RMN , cine il poate asigura/plati( firma sau casa de pensii) daca am 2 luni de cand m-am ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Daca se constata o boala ca fiind profesionala ce obligatii are firma la care lucrez si in ce mod si le poate indeplini? (vezi toată discuția)