avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Grad de handicap
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Grad de handicap

Buna ziua,

Mama mea (49 ani) a suferit un accident de munca (strivire la presa)
din care i-au fost amputate 4 degete de la mana stanga. (Degetul mare este singurul neatins)

Amputatia suna in felul urmator:
"Amputatie dg IV-V devitalizate, la nivelul AMF (strivire) si F2-F3 dg II-III,devitalizate cu corectarea bonturilor devitalizate"

1. Ce grad de handicap se recomanda in situatia data?

Comisia de handicap, i-a dat gr. UȘOR. E posibil sa fie eronat si sa fac contestație si sa primeasca gr. MEDIU?

2. Ce ajutor trebuie sa primească de la angajator cat si de la stat?

3. Ce fel de proteza se recomanda?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:29, 31 Mai 2018
Numai medicul specialist ortoped dupa analiza si coroborare cu situatia faptica poate decide modelul,tipul de protezea care se preteaza la bontul existent
Gradul de handicap se stabileste de comisia medicala din cadrul casei judetene de pensii in functie de documentele aflate la dosarul depus la comisie. Exista locuri de munca/ posturi de lucru care pot fi desevite si in conditiile amputatiei prezentate de dvs. Angajatorul are obligatia sa-i ofere aceste locuri de munca.
Este dreptul mamei dvs. sa conteste decizia comisiei medicale. Nu stiu care va fi rezultatul contestatiei.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP, mama dvs. beneficiaza de prevederile
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc prin grija angajatorului, din Fondul unic national constitutit din contributiile lunare, obligatorii, ale tuturor firmelor, in conditiile legii, ca procent din fondul total de salarii. Fondul este gestionat de catre casa judeteana de pensii.
Protezele se distribuie de catre firmele specializate in baza unei recomandari medicale de la ortoped. In functie de contractul incheiat de firma de protezare cu CJAS protezele se platesc intr-un anume procent din costul total. Plata poate fi facuta de angajator in baza prevederilor din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare persoana handicap grav SorinBv SorinBv Buna ziua.Ma framanta o problema de ceva timp.In urma unei afectiuni circulatorii(arterita obliteranta),am ramas fara membrul inferior drept,anul trecut in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru persoane cu handicap machita machita Tata socru are arterita si i s-a amputat laba piciorului,poate beneficia de pensie de handicap?eu pot fi ca ingrijitoare[insotitoare]pentru dumnealui,cu carte ... (vezi toată discuția)
Schimbarea codului de indemnizatie din 01 in 03 GELUsoltan GELUsoltan Buna ziua! in luna februarie am suferit un accident de munca in urma caruia am ramas fara un picior (amputare coapsa dreapta) iar medicul mi-a emis concedii ... (vezi toată discuția)