avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Înființarea unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Înființarea unui ONG

Un grup de tineri care dorim înființarea unei organizații de tineret in județ. Am vrea sa știm care sunt procedurile si etapele înființării, si daca de la 16 ani poti avea funcții de conducere intr o organizație. Mulțumim !
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:26, 9 Aprilie 2016
Trebuie sa aiba 18 ani.
Mai jos un ghid de infiintare ONG.
[ link extern ] /
Puteți înființa dacă are cel puțin 14 ani, când are capacitate de exercițiu restrânsă și drept de administrare a unui patrimoniu redus. Nu puteți însă să aveți în Consiliul Director (rol de administrare) persoane fără capacitate de exercițiu deplină, deci cu vârsta minimă de 18 ani, în general. Totodată, puteți constitui organisme de conducere fără rol de administrare, pentru care vârsta minimă este tot de 14 ani.
conform codului civil pot sa fie membri inca de la 14 ani. Nu pot sa fie in consiliul director.
Cum de altfel pot sa incheie de la 16 ani contract de voluntariat si contract de munca :)
Deocamdata nu se poate sub 18 ani sa fii membru in COnsiluli Director, chiar si simplu membru e putin discutabil. Dupa Conventia ref. drepturile copilului, ratificata de Romania, ar trebui sa se poata, insa legislatia interna nu a fost adaptata si putin probabil ca o instanta sa accepte pe baza textului de principiu din COnventia ONG ref. drepturile copilului, care mentioneaza dreptul la asociere la modul generic, sa treca peste prevederile legale exprese din Codul Civil care cer capacitate juridica deplina de exercitiu pentru membrii oganelor persoanelor juridice

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutii juridice privind infiintarea unei asociatii nonprofit Florin-Marius Florin-Marius Doresc sa infiintez o asociatie nonprofit. Deja am rezervat denumirea. Aceasta este valabila pana la data de 6 aug 2019. Ma poate ajuta cineva cu raspunsuri la ... (vezi toată discuția)
Membrii fondatori minori Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Mi-a intrat în atenție dorinta unor adolescenți de 15-17 ani care vor să înființeze o asociatie a elevilor. Avem în acest caz ... (vezi toată discuția)
Asociatii, cluburi sportive tudoreanusimona tudoreanusimona Cum se procedeaza atunci cand se primesc noi membrii in asociatie? Avem un club sportiv infiintat in anul 2011 (avem si CIS), la primirea unui nou membru ... (vezi toată discuția)