avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Politia Locala din Arad controleaza documentele ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Politia Locala din Arad controleaza documentele taximetristilor

Prestez serviciul de transport de persoane in regim de taximetrie si de cateva luni Politia Locala - Serviciul Rutier din municipiu a primit dreptul de a verifica mai multe documente ale taximetristilor. Deja in urma cu vreo doi sau poate chiar trei ani au avut dreptul de a solicita taximetristilor un document numit "Cazier de conduita profesionala", document pe care daca nu il aveai sau daca era expirat primeai o amenda de 50 de lei daca nu ma insel. In urma cu cateva luni se pare ca au primit mai multe drepturi si acum controleaza mai multe documente si pot sa va enumar cu exactitate datorita faptului ca am fost controlat deja a doua oara in mai putin de 4 luni. Undeva la sfarsitul lunii noiembrie am fost odata controlat, si a doua oara vinerea trecuta. Documentele controlate de politistii locali sunt urmatoarele: autorizatiile de transport, cazierul de conduita profesionala, agreerea de taxi eliberata de RAR si analizele medicale + avizul psihologic. Cica, se spune ca amenda pentru lipsa analizelor medicale sau al avizelor psihologice sunt amendate cu suma de 2.000 de lei de catre acestia, la fel si lipsa vizei anuale (o stampila) pe autorizatia de taxi este pedepsita cu aceasi suma de 2.000 de lei. Din cate am inteles un coleg primise amenda pentru ca nu a avut la el analizele medicale, insa a contestat procesul verbal si a ales varianta tribunalului si a castigat.

Intrebarea mea este daca exista vreo lege care le da dreptul politistilor locali din cadrul serviciului rutier sa verifice asemenea documente, autorizatii, documente eliberate de RAR si avize medicale sau psihologice? Au dreptul de a da amenzi pentru acestea?

Cel mai recent răspuns: livis , utilizator 19:57, 24 Februarie 2016
Au competenta în următoarele domenii:
a) ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor;
b) circulaţia pe drumurile publice;
c) disciplina în construcţii şi afişajul stradal;
d) protecţia mediului;
e) activitatea comercială;
f) evidenţa persoanelor;
g) alte domenii stabilite prin lege.

Sunt multe legi speciale care le dau competenta, plus HCLuri "locale" si de aceea este dificil de sumarizat care ar fi acestea. In plus, pe viitor vor primi si mai multa competenta.
(vezi US Rangers sau Texans Sheriffs, stiu ca pare o gluma, dar ala este modelul urmat).
Domnul trandafir2 aveti dreptate, pare o gluma transformata in realitate. In mod surprinzator libertatea promisa in 1989 incepe sa dispara. Exista chiar mai multe organe de control decat pe acele vremuri de inaintea "democratiei" de azi. Azi avem Politia Locala, Politia Romana, Politia Rutiera, Jandarmeria, SRI, Armata. Niste prieteni in urma cu vreo 2-3 saptamani au fost legitimati pe strada asa fara sa faca absolut nimica, fiind 4 persoane in grup politistii locali au considerat ca e datoria lor sa controleze cine e acest grup "infractional" care n-a facut nicio infractiune si nici o abatere. Obisnuiesc sa calatoresc destul de des in Ungaria si acolo abia vezi cate o masina de politie foarte rar trecand, ce sa mai vorbim de patrule stradale care vezi din ani in pasti, si totusi totul e in regula, oamenii sunt foarte civilizati, nu sunt galagiosi, nu arunca mizerie pe jos. La noi in schimb, cum ai iesit din casa ai vazut ca trece ba o masina a politiei locale, ba politia romana, ori politia rutiera, sau poate jandarmeria. Nu dureaza mult pana zaresti ceva organ de control, si nici nu asta ar fi problema, problema e ca trateaza oamenii intr-o maniera ca si cum ei (politstii) ar fi deasupra legii si ca si cum oamenii cinstiti ar fi de fapt niste infractori mizerabili. Acuma nu stiu, poate mi se pare mie, e doar o parere.
Domnul @parlucian si dvs. aveti dreptate, ma refer moral, social, psihosocial, poate si religios, dar daca juridic asta-i legea?!
Competentele Politiei Locale in domeniul rutier sunt foarte limitate. Cei de Brigada Rutiera (MAI) sunt oameni cu destul de multe studii in domeniul rutier comparativ cu paznicii de la Politia Locala.

Asa cum spune si legea nr. 155 din 12 iulie 2010 republicata, cei de la locala nu au in competentele lor verificarea acelor acte mentionate de dumneavoastra. Va rog sa cititi art. 7

[ link extern ]

Se pare ca la noi se aplica mult mai mult procedeul intimidarii in fata unei uniforme. Eu as vrea sa fie ca in Anglia sau Germania - foarte rar vezi politisti in uniforma, nu te intreaba nimeni de nimic daca nu esti in culpa, dar daca se intampla ceva imediat apar baietii in uniforme. Cred ca putem vorbi si de mai mult civism in aceste tari (nu oricine cheama Politia pentru orice), dar si de respectul politistilor pentru institutia pe care o reprezinta., si, de ce nu, si de mandria de a purta uniforma de politist. In plus probabil ca la ei exista mult mai putine "telefoane rosii" pentru sesizarea pilelor in caz ca ai facut o contraventie/infractiune.
Pentru cei ce stapanesc limba engleza iata cum se desfasoara "ostilitatile" in UK referitoare la abateri ca parcare, circulatia pe o banda rezervata autobuzelor etc.:
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Atestat taxi yomaryo yomaryo Buna ziua ma lovesc de o problema in obtinerea atestatului de transport persoane in regim de taxi Instructorul imi spune ca nu ma pot inscrie in examen ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de control in trafic?? silesax silesax buna seara ,sint dintr-o localitate din br .pina acum 2 saptamini pe soseaua din localitate era debandada fiecare conducea cit mai taretot ce avea ,indiferent ... (vezi toată discuția)
Atestare taxi cosmin.d cosmin.d In vederea practicarii activitatii de taxi, taximetristul trebuie sa detina atestat profesional eliberat de ARR. Metodologia de atestare profesionala a ... (vezi toată discuția)