avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... atestare taxi
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

atestare taxi

In vederea practicarii activitatii de taxi, taximetristul trebuie sa detina atestat profesional eliberat de ARR. Metodologia de atestare profesionala a taximetristilor este descrisa in legea 38/2003 cu modificarile si completarile ulterioare. Solicitandu-mi cazierul judiciar la depunerea documentatiei pentru obtinerea atestatului,ARR constata ca am inscrise date, mai exact doua condamnari ptr art 215 CP si 269 CP, ramase definitive in anul 2000, neimplinindu-se termenul legal pentru a introduce o cerere de reabilitare.In consecinta, mi-au spus ca nu pot obtine certificatul de atestare profesionala invocand, ca nu sant reabilitat. Am citit cu atentie toata legislatia in domeniu si normele de aplicare si nu am gasit nici un text de lege care sa-mi interzica practicarea si autorizarea acestei activitati. Nu inteleg refuzul ARR in baza carei legi nu pot practica aceasta profesie si as dori sa stiu ce cale de rezolvare pot urma.
Cel mai recent răspuns: Laurentiu Ion , utilizator 17:48, 5 Iunie 2009
Este adevarat ca legea 38/2003 nu prevede nici o interdictie de a desfasura activitatea de taximetrist pentru cei condamnati definitiv la o pedepasa penala, insa potrivit aceleiasi reglementari in art. 27 alin. 3 lit c cu privire la atestarea profesionala a taximetristului si pentru ca acesta sa poata urma cursurile de pregatire profesionala se cere cazierul judiciar, tocmai pentru a putea vedea daca infractiuniile pentru care a fost condamnat il fac incompatibil cu o asemenea activitate. Fiind vorba de o apreciere subiectiva, daca acesta este singurul impediment si va considerati nedreptatit va pueti plinge impotriva refuzului autoritatii competente pe calea contenciosului administrativ.
Este posibil ca infractiunile pentru care ati fost condamnat (inselaciune - art.215, evadare - art.269) sa nu fie compatibile cu desfasurarea activitatii de taximetrist.
De asemenea, impotriva refuzului ARR de a va elibera atestatul profesional va puteti adresa instantei de contencios administrativ.
O alta "nebuloasa" este ca la atestare taxi, inainte ARR cerea ca certificatul medical/psihologic sa fie eliberat de o unitate sanitara a MT sau agreata de MT.
Mai nou de cand aceste atestate sunt eliberate de catre primarii, acestea accepta certificate medicale de oriunde, deoarece spun ca nu ii obliga nici o lege altfel, dar...
MT pretinde ca la taximetristi, care efectueaza transport de persoane, este obligatoriu certificat medical eliberat de unitati sanitare agreate MT, dar... in Legea 38/2003 nu se specifica expres acest lucru, doar ca taximetristul trebuie sa fie apt d.p.d.v. medical si psihologic pentru transport persoane.
Singurul loc unde se incadreaza acestia este in Ordinul MT nr. 447/2003 pentru aprobarea Instructiunilor privind examinarea medicala si psihologica a personalului din transporturi cu responsabilitati in siguranta circulatiei si a navigatiei, precum si organizarea, functionarea si componenta comisiilor medicale si psihologice de siguranta
circulatiei, la ANEXA Nr. 21 pozitia 50 "Conducator auto transport intern de persoane in interes public".
Ma poate lamuri cineva unde se afla adevarul si ce ordin, lege sau OG se aplica ?
Sunt aplicabile dispozitiile Ordinului nr. 447/2003 din 24/03/2003 pentru aprobarea Instructiunilor privind examinarea medicala si psihologica a personalului din transporturi cu responsabilitati in siguranta circulatiei si a navigatiei, precum si organizarea, functionarea si componenta comisiilor medicale si psihologice de siguranta circulatiei.
Multumesc mult, asa am considerat si noi iar mai nou cred ca intareste aceasta stare de fapt si O.M.T.I. nr.3/2008, Cap I, art.8, al.2.
Cu toate acestea toate primariile din jud.Constanta, cel putin, nu au cunostinta ?!?! de acest lucru si accepta certificate de oriunde.
Totul a inceput de cand s-a transferat aceasta actiune de la R.A.R., care lucra corect si legal, la primarii.
Oricum cred ca tot ce s-a facut pana acum este total ilegal si in acelasi timp periculos, avand in vedere evenimentele ce au avut loc, ca de exemplu cel din 2008 cu taximetristul de 62 de anin Constanta ca a facut infarct la volan si a facut praf 3 masini.
Daca ar fi fost oameni peste tot, oare cat de mare ar fi fost tragedia, dar intereseaza oare pe cineva ??
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
Laurentiu Ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testare psihologica - angajati care conduc masina unitatii. violetasaramet violetasaramet La ce perioada se testeaza psihologic angajatii care conduc masina unitatii? (vezi toată discuția)
Aviz medical daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti unde este publicata lista oficiala a medicilor (cabinetelor)care elibereaza avize medicale sau psihologice. (vezi toată discuția)
Valabilitate aviz psihologic conducatori auto igna_florin igna_florin As dori sa stiu ce valabilitate au avizela psihologice si la cat timp trebuie reinoite, pentru: - conducatorii auto B,C,C+E (transport intern marfuri ... (vezi toată discuția)