avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cost estimativ sistem video asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cost estimativ sistem video asociatie proprietari

1. Care ar fi costurile estimative pentru achizitionarea si instalarea unui sistem de supraveghere video compus din 4 camere pentru supravegherea spatiilor comune de intrare intr-un bloc?
2. Este necesar si un contract de mentenanta lunara cu firma care instaleaza sistemul video? Care ar fi costul acestui contract?
3. CUm se inpart cheltuielile pentru sistemul video, pe CPI sau pe nr de apartamente?
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:53, 1 Februarie 2017
1. E mai bine sa intrebati la firme.

2. Ar fi de dorit pentru ca DVR se mai defecteaza, cablurile mai cedeaza .... etc. Plus ca puteti cere prin contract sa va asigure monitorizarea fara a se implica cineva din asociatie. La caz de incident ei ar veni si ar face filmuletele necesare la politie. Ar fi mai curat asa.

3 Costurile s-ar imparti dupa cum este emisa factura sau, daca exista numai suma totala, atunci repartizarea se face in functie de CPI.
Stiu ca pot cere oferte de la diverse firme dar ma gandeam ca sunt asociatii de propr care deja au montat un astfel de sistem si ar putea sa ma informeze cam cat i-au costat, 1-2-3000 de lei si cat platesc pentru contractul de mentenanta, 50-100 lei.
Apropr trebuie sa se inregistreze la ANSPDCP ca operator de prelucrari date?
Noi am instalat un sistem de supraveghere video pe 4 scari. Am instalat 10 camere video (4 de exterior si 6 de interior). DVR-ul ne-a costat 900 lei avand 16 intrari. Spun acest pret separat pentru ca daca instalam 2-7-16 camere, DVR-ul tot atat ne costa.
Toate celelalte (camere, senzori, cabluri peste 500 metri...) cu tot cu manopera au ajuns la 5000 lei.
Costurile le-am repartizat pe CPI.
Pentru intreaga lucrare avem garantie 2 ani iar pentru componente separat mai mult.
Nu am facut nici un contract de mentenanta. Am avut intr-un an o singura data o problema, am apelat la firma si mi-a schimbat DVR-ul care facea probleme.
Nu am luat aprobari de nicaieri din afara asociatiei. Am laut doar hotararea in adunarea generala.
Am chemat politia intr-un an de doua ori sa vada si ei imaginile in doua situatii. Le-am copiat imaginile pe stik si le-am predat politistilor alegand impreuna cu ei partea care prezenta interes.
Varianta pe care o propun eu, cu service-ul la firma, e potrivita la o asociatie unde sunt multi carcotasi care-si pun problema ca aceste camere video ii spioneaza pe ei si viata lor .... (puneti ce vreti pe punctele de suspensie :).
In plus de asta scapati si de sacaitoarea cerere semipermanenta de a va uita pe camere sa vedeti: cine a aruncat hartia pe jos, cine a facut una, cine a facut alta, maruntisuri, maruntisuri. Iar cautatul pe arhiva este cea mai a dracului plictiseala din lumea asta.

Inainte sau dupa costuri estimative aveti grija sa obtineti acordul explicit si individual al tuturor locatarilor (a nu se intelege doar al proprietarilor). Puteti cere autorizatie de la ANSPDCP dar o veti obtine numai daca toti locatarii si-au dat acordul explicit si individual – a se citi si art. 26 al 1 din Constitutie.
Pentru instalarea camerelor de supravegher in spatiile comune de la bloc este obligatoriu acordul explicit si individual al fiecarui locatar (a se intelege cu nu numai al proprietarilor) = hotararea adunarii generale nu e valabila daca unul cheama asociatia in judecata pe motiv ca e monitorizat video fara acordul sau explicit si individual. Majoritatea conjuncturala nu poate anula dreptul individual al persoanei fizice. Prin sistemul de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal (imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal) conform legii nationale si nu numai.
A se vedea in acest sens:
Directiva 95/46/CE (paragraf 14), Conventia nr. 108/1981 a Consiliului Europei, L 677/2001, Decizia nr 52 a Autoritatatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, art 6: “Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectueaza numai cu consimtamantul expres si neechivoc al persoanei vizate’. In alte cazuri, supravegherea video in condominiu poate fi penala: art 226 cod penal.

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)
Camere video pe holurile blocului! pot monta camere video pe ... usernew2021 usernew2021 Camere video pe holurile blocului! Pot monta camere video pe holurile blocului la etajele superioare strict pentru siguranta si protectie? Tin sa precizez ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)