avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... bilet la ordin pierdut de curier
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

bilet la ordin pierdut de curier

buna ziua,
sunt in sit urmatoare: clientul a trimis printr-o firma de curier un bilet la ordin. curierul a lasat plicul la poarta unde sunt in chirie mai multe societati printe care si noi. mentionez ca pe awb este semnatura portarului care nu este angajatul nostrum. cine trebuie sa declare acest bilet pierdut acum ? clientul sau eu ca si destinatar final al curierului. . nu am o copie , nu am nimic despre acest bilet decat awb trimis de client pe mail unde este semnatura de luare in primire a cuiva care nu este angajatul meu..
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 15:35, 22 Februarie 2016
Expeditorul este principalul vinovat. Trebuia sa declare valoarea expeditiei si ar trebui sa declare pierderea.
Legea 58/1934 zice cam așa

CAPITOLUL XII
Despre anulare şi înlocuirea titlului


Art. 89. - În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unei cambii, posesorul poate înştiinţa despre aceasta pe tras şi poate solicita anularea titlului printr-o cerere adresată preşedintelui judecătoriei locului în care cambia este plătibilă.
___________
Alineatul a fost modificat prin punctul 12. din Ordonanţă nr. 11/1993 începând cu 23.08.1993.


Cererea va trebui să arate condiţiunile esenţiale ale cambiei şi, dacă este vorba de o cambie în alb, elementele suficiente spre a o identifica.
Preşedintele judecătoriei, după examinarea cererii şi a elementelor produse, precum şi a dreptului posesorului, va pronunţa în cel mai scurt timp posibil o ordonanţă prin care, specificând datele cambiei, o va declara nulă în mâinile oricui se va găsi ea şi va autoriza să se facă plata ei după trecerea a 30 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, în cazul în care cambia are scadenţa depăşită sau este la vedere, sau în termen de 30 de zile de la data scadenţei, dacă aceasta este ulterioară publicării în Monitorul Oficial al României şi numai dacă, între timp, deţinătorul nu a făcut opoziţie.
___________
Alineatul a fost modificat prin punctul 13. din Ordonanţă nr. 11/1993 începând cu 23.08.1993.


Ordonanţa trebue să fie notificată trasului şi publicată în Monitorul Oficial, la stăruinţa şi pe cheltuiala petiţionarului.
Plata făcută de tras înainte de notificarea ordonanţei, cu toată înştiinţarea făcută, liberează pe debitor.
Art. 90. - În termen de 30 zile dela publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, detentorul cambiei va putea face opoziţie în contra acestei ordonanţe, opoziţie ce se va comunica atât petiţionarului cât şi trasului, odată cu citarea lor înaintea instanţei locului de plată.
Art. 91. - Până la împlinirea termenului prevăzut de art. 89, petiţionarul va putea exercita toate actele de conservare a drepturilor sale şi dacă este vorba de o cambie deja scăzută, sau care a scăzut între timp, va putea cere plata acelei cambii a cărei anulare a cerut-o, depunând o cauţiune egală cu suma pretinsă, sau să ceară consemnarea acestei sume.
Art. 92. - După trecerea termenului prevăzut de art. 89, fără a se fi făcut opoziţie, sau după respingerea opoziţiei printr'o hotărîre rămasă definitivă, cambia pierdută sau sustrasă nu mai are niciun efect.
Oricine a obţinut înlocuirea cambiei, va putea, la prezentarea ordonanţei de anulare şi a certificatului grefei respective de neintroducerea opoziţiei în termen, sau la prezentarea hotărîrii definitive de respingerea opoziţiei, să ceară plata acelei cambii; când cambia a fost dată în alb sau nu a scăzut încă, va putea cere, în aceleaşi condiţiuni, un duplicat.
Pentru cambiile scăzute sau la vedere declarate nule, dobânzile curg în conformitate cu art. 53 şi 54, afară de cazul când suma datorată a fost depusă potrivit art. 46 pe seama persoanei în favoarea căreia a avut loc anularea sau a fost pronunţată sentinţa.
Art. 93. - Ordonanţa sau hotărîrea rămasă definitivă stinge orice drept decurgând din cambia anulată, fără a prejudeca eventualele acţiuni ale posesorului faţă de cel care a obţinut anularea.


Pentru Bilet la ordin, prevederile sunt aceleași.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Buna ziua,
Expeditorul, el are toate datele.
Tot el se poate intoarce si impotriva firmei de curierat pentru recuperarea daunelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor! - imputatie dupa demisie aleksab aleksab Buna ziua! Prietenul meu se confrunta cu o situatie la munca. Si-a dat demisia de la o firma de curierat, i-a incheiat contractul de munca, iar acum patronul ... (vezi toată discuția)
Retinere ramburs de curier fara drept? Madval90 Madval90 Am si eu o intrebare la dvs daca imi permiteti. Pe data de 27.04 am trimis unui client un colet prin intermediul unei firme de curierat in urma unei ... (vezi toată discuția)
Infractiune din legea cecului Alexa1910 Alexa1910 Buna seara! Referitor la infractiunea prevazuta in legea cecului la art. 84 punctul 4, care este comportamentul interzis? Norma de incriminare presupune ... (vezi toată discuția)