avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere- ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere- reabilitare, calcul termen

Buna ziua,
In 2015 am fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare si mi s-au dat 2 ani de supraveghere.
Intrebare :
"Cand pot avea cazierul curat?Cand intervine reabilitarea?Dupa 3 ani (adica in 2018) pot face demersuri la judecatorie pt reabilitare?
Art. 165 Noul Cod penal

Reabilitarea de drept

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
Banuiesc ca vorbim de o condamnare la o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere pe noul cod adica cu aplicarea art.91- 92 din n.c.pen.( nu ne-ati dat aceste date asa ca este o presupunere).
Daca asa stau lucrurile, in acest caz veti fi reabilitat de drept dupa un termen de 5 ani, pentru ca termenul de 3 ani prevazut de art.165 n.c.pen. se calculeaza de la data implinirii termenului de supraveghere.
Cum termenul de supraveghere este in cazul dvs. de 2 ani, avem un termen de 2 ani la care se adauga 3 ani ( termenul prevazut de art .165) si avem deci un total de 5 ani, termen calculat de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Art. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
..................................................
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
sa inteleg ca nu pot face demersuri pt stergerea faptelor din cazier dupa trecerea perioadei de supraveghere?
Aici este sentinta :

Solutia pe scurt: În baza dispoziţiilor art.396 alin.10 C.proc.pen si art.336 alin.1 din N.C.pen., condamnă inculpatul PAUN GINEL la pedeapsa inchisorii de 1 (unu) an inchisoare. In baza art.83 N.C.pen. dispune amanarea aplicarii pedepsei stabilind un termen de supraveghere de 2(doi) ani. In baza art.85 alin.1 N.C.pen. impune inculpatului urmatoarele masuri de supraveghere: a)sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta; b)sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c)sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea; d)sa comunice schimbarea locului de munca; e)sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta. In baza art.85 alin.2 N.C.pen. instanta impune inculpatului respectarea urmatoarelor obligatii: a)sa urmeze in fiecare an cate un curs de calificare profesionala; b)sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile; c)sa frecventeze toate programele de reintegrare sociale considerate necesare de catre serviciul de probatiune pentru indreptarea comportamentului si prevenirea savarsirii de noi infractiuni; d)sa nu se afle in localuri in care se desfasoara activitati ilicite sau unde se afla persoane cunoscute cu comportament antisocial; e)sa nu conduca nici un fel de autovehicul pe o perioada de 1(unu) ani; f)sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme; g)sa nu parasesca teritoriul Romaniei fara acordul instantei; In baza art.67 C.pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) Cod penal. În baza dispoziţiilor art. 274 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare statului. In baza disp.art.274 C.proc.pen onorariul avocatului din oficiu in cuantum de 300 lei va fi platit catre d-l avocat Arsene Grigore din fondurile Ministerului Justitiei. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 17.12.2014.
Document: Hotarâre 142/2014 17.12.2014
Se scoate din evidenta cazierului judiciar dupa 2 ani de la data când s-a pronunţat hotărârea definitivă de amânare a aplicării pedepsei, daca in acest interval nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se anuleaza permisul de conducere? Ginelinho Ginelinho Vreau sa stiu daca se anuleaza permisul de conducere si daca trebuie sa dau examen din nou in cazul solutiei de mai jos. Tip solutie: Solutia pe scurt: În ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul unei condamnari de un an executare cu amanarea ... Bran Alexandru Bran Alexandru Buna ziua, in cazul unei condamnari de un an executare cu amanarea aplicarii pedepesei pentru 2 ani probatiune (care s-a finalizat ) si 60 de zile munca in ... (vezi toată discuția)
Amanarea aplicari pedepsei zaicaioan zaicaioan Buna ziua . A trecut 2 ani de cand am fost condamnat cu amanarea aplicari pedepsei pentru conducere fara permis sub inf alc. si tot 2 ani am primit la ... (vezi toată discuția)