Care este legea (daca exista) care pedeapseste un apartinator care-si abandoneaza (sotul, sotia, fiica, fiul, frate, sora) intr-un spital (de psihiatrie). Ii interneaza si-i uita acolo cu lunile sau anii si nu mai dau nici un semn de viata. Acesti pacienti se compenseaza (o parte din ei) sunt linistiti, nu ridica probleme de agresivitate, isi urmeaza tratamentul si cu toate astea sunt respinsi si abandonati de familie.
Chestiunea e vasta si se poate discuta numai punctual (pe caz strict determinat), incluzand si specialisti in medicina de gen; legislatia romaneasca nu e tocmai pusa la punct pentru a reintegra in societate astfel de persoane – din pacate.
Nu exista o lege care sa pedepseasca apartinatorii. Legea morala nu are sanctiuni…
Se poate interveni, de insusi cel abandonat acolo, care poate cere externarea si o poate obtine daca dovedeste ca e capabil sa se intretina si sa urmeze tratamentul si in afara spitalului. Familia, insa, poate interveni, dovedind ca persoana nu poate fi ingrijita “la domiciliu” si este un pericol pt ea si pentru altii.
Cel mai important: persoana internata, pt a putea face unele demersuri in nume personal, trebuie sa nu fi fost considerata (prin hotarare judecatoreasca) incapabila si sa i se fi numit un curator. In astfel de cazuri s-ar putea implica cei de la asistenta sociala, pt reintegrarea in sociatate/familie, daca bolnavul nu e violent, in special – insa ar fi de mirare sa faca acestia astfel de demersuri.