Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu un sfat în următoarea problemă. Locuiesc împreună cu mama mea, care este pensionară, şi eu sunt unicul copil (tatăl a decedat în urmă cu câţiva ani, dar la acel moment părinţii erau divorţaţi). Apartamentul unde locuim este pe numele ambelor, în proporţie egală, de 50%. Dat fiind faptul că mama mea este o persoană corectă şi are impresia că toată lumea este ca ea, este destul de uşor de indus în eroare, mai bine zis de fraierit. (am avut recent o experienţă extrem de neplăcută, legată de faptul că o vânzătoare de la un magazin alimentar din apropierea blocului i-a cerut numărul de telefon, a început să o tot sune, să îi pună diverse întrebări legate de familie, de mine, cum mă numesc etc.; doamna respectivă era cu circa 35 de anui mai tânără decât mama, nu aveau niciun fel de preocupări comune). Pentru că nu aş vrea să am surprize, să profite cineva de ea (să o pună să semneze cine ştie ce sub varii pretexte) aş vrea să mă asigur şi să mă protejez de riscul ca ea să cadă vreodată victimă unor escroci (cu persoana de la alimentara era foarte aproape) şi, implicit, să nu am eu probleme ulterior, aş vrea să facem un act prin care casa să devină a mea, dar să existe garanţii pentru ea că va locui tot timpul aici, că nu o va da cineva afară (evident, nici nu se pune problema, avem o relaţie foarte bună, nu avem alte rude cu care să ţinem legătura, deci, în linii mari, ne avem doar una pe alta, eu suport toate cheltuielile casei, dar şi ale ei pentru medicamente, doctori, diverse alte lucruri, ea având pensie destul de mică). Aşadar, vă adresez marea rugăminte să mă sfătuiţi care este cea mai bună variantă (şi cu costurile cele mai mici) astfel încât eu să fiu asigurată că nu vine cineva cu vreo hârtie să-mi spună că mama mea a luat cine ştie ce împrumut sau că i-a dat partea ei de casă sau altă problemă de genul acesta, iar mama mea să aibă siguranţa că va locui toată viaţa în casa ei. Vă mulţumesc mult
Mergeti si va adresati unui Notar public iar el va va intocmi actul necesar.
Cel mai tare documente este Contractul de Vanzare Cumparea - in care se pot stipula toate acele obiectiuni.
Nici un act nu poate depasi contractul de vanzare cumparare.
Insa va recomand sa mergeti la un Birou Notarial ii prezentati actele de proprietate ale imobilului iar el va ma ajuta in intomirea actului de proprietate.
Ce va recomand este sa faceti o schita cadastrala noua noua a imobilului pe care il are mama dvs, ca sa nu mai fie probleme si dupa ce faceti toate procedurile sa nu uitati sa mergeti la Primaria de care apartineti si sa depuneti noile acte de proprietate.
Mulţumesc mult. Deci trebuie să fac din nou cadastrul? Pentru că l-am făcut în urmă cu câţiva ani, dar acolo suntem ambele proprietare. (În acest moment, cuntem coproprietare, ambele avem 50%). Presupun că va trebui să obţin un nou ROL fiscal, iar ROL-ul mamei mele să fie radiat. Mulţumesc mult
Poate fi si act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager (o conditie stipulata precum ca mama dv va locui acolo pana la sfarsitul vietii) dar poate fi si donatie, mai ales ca sunteti unica fiica, si e mai ieftin. Conditia care va afecta donatia (in sensul ca va fi donatie sub conditie pt ca mama dv sa fie asigurata pe viata pt locuinta): uzufruct viager in favoarea mamei dv. = donatie cu uzufruct viager.
Nu faceti cadastru, ci doar inscrieti donatia in cartea funciara (notare) – e mai ieftina decat cadastrul; inregistrarea modificarii cartii funciare va fi facuta, obligatoriu, de notar care incheie actul – imobilul va aparea ca fiind pe numele dv si mama dv va aparea acolo ca avand uzufruct viager (dv puteti vinde, dar cumparatorul ar trebui sa accepte ca mama dv sa locuiasca acolo – asta e rolul (intre altele) uzufructului viager.
Si pt vanzare-cumparare si pt donatie mama dv trebuie sa fie de acord si sa semneze actele la notar.
La fisc veti merge cu actul de donatie si apoi impozitul veti numai dv obligata sa il platiti.
Dupa ultima schita cadastraa daca a suferit modificari faceti alta schita cadastrala dacanu nu ati mai facut modificari la apartament nu mai trebuie sa faceti schita cadastrala, oricul o sa va indrume bine Notarul
Da pentru intocmirea documnetailor o sa mergeti la Primarie sa solicitai Certificatele de Rol Fiscal pe nuumele dvs si al mamei; Adeverintele de Rol; precum si alte acte
o sa va spuna Notarul toata procedura
Ce sa va zisc spor in toate si multa rabtare o sa fie de munca
Vă mulţumesc mult, mama mea este de acord şi cred că formula donaţiei cu clauză de uzufruct viager este cea mai convenabilă financiar, mai ales că nu intenţionez să vând, e singura locuinţă pe care o am şi - dacă nu se întâmplă vreo nenorocire (cutremur sau altă calamitate) - nu cred că aş avea vreun motiv să plec din această casă. Modificări în apartament nu am făcut deloc, aşa că presupun că schiţa cadastrală va fi aceeaşi. Vă mulţumesc din suflet, m-aţi ajutat mult cu aceste sfaturi.
Ce drepturi am?
Critter
Am 29 de ani, si sunt proprietara unui apartament din Bucuresti pe care as dori sa il vand, dar unele clauze din contract sunt contradictorii si nu stiu exact ... (vezi toată discuția)