avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Acordul creditorului ipotecar Noul Cod de Proceduta ...
Discuție deschisă în Executare silită

Acordul creditorului ipotecar Noul Cod de Proceduta Civila - imobil executat silit

Buna ziua,

Sora mea a castigat licitatia pentru un apartament aflat in executare silita, imobil vandut de catre un executor judecatoresc si ipotecat in favoarea unei banci initiale ce a acordat creditul pentru achizitionarea acestuia.

Adjudecarea s-a facut avand la baza plata cautiunii de 10% din pret, urmand ca diferenta de pret sa se achite in termen de 30 de zile prin credit bancar luat de sora mea de la o alta banca decat cea care a finantat initial imobilul ajuns la executare.

Banca ce urmeaza sa acorde creditul solicita printre documentele necesare aprobarii creditului si "Acordul creditorului ipotecar urmaritor si al executorului judecatoresc intocmit in baza art. 853 din Noul Cod de Procedura Civila pentru intocmirea actului de adjudecare cu plata pretului in rate".


Banca initiala sustine ca nu poate elibera acest acord - acest lucru cazand in incidenta executorului, iar executorul sustine ca nu are cum sa elibereze un asemenea act intrucat el nu vinde in rate.

Intrebarea mea este: cine are obligatia de a elibera acest acord si care este rolul sau?

Presupun ca banca ce acorda creditul doreste acceptul pentru a pune ipoteca de rang 2, insa banca initiala din moment ce a externalizat creditul nu-si mai asuma nicio responsabilitate.

De asemenea, art. 853 se refera la predarea si comunicarea actului de adjudecare. Art. 851 stipuleaza plata pretului in rate, dar ce presupun aceste rate?

Executorul a intocmit un proces verbal de adjudecare standard si nu unul cu plata in rate.

Oricum, fara acest acord banca nu acorda creditul si sora mea va pierde cei 10% dati cu titlul de cautiune, asa ca v-as multumi din suflet daca m-ati putea lamuri cu privire la intrebarea mea.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
MariaSimonaC, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:18, 23 Februarie 2016
In cazul dvs. , asa cum v-a spus si executorul, imobilul nu s-a vandut in rate. Art.851 spune ca executorul "...poate stabili plata pretului in rate" (poate, nu inseamna ca este obligat), insa nu a facut-o, asa cum v-a spus, iar Art.852 spuna ca "...in cazul in care vanzarea s-a facut cu plata in rate", ceea ce nu s-a intamplat.

Sunteti in situatia in care ati purces intr-o operatiune juridica fara sa va clarificati de la inceput conditiile respectivei operatiuni /adjudecari.
Multumesc pentru raspuns!

Executorul stia ca diferenta de pret va fi finantata bancar, asa cum banca stia ca imobilul este executat silit, insa asa cum spuneti si dvs. necunoasterea si lipsa clarificarilor intre parti a dus la aceasta situatie.

Prin urmare de la bun inceput trebuia stipulat pretul in rate si incheiat un astfel de PV de adjudecare? Se mai poate face ceva in aceasta situatie?
MariaSimonaC a scris:
Executorul stia ca diferenta de pret va fi finantata bancar, asa cum banca stia ca imobilul este executat silit, [...]

Vanzarea cu plata pretului in rate este o varietate a vanzarii, clar, expres delimitata in lege.
Faptul ca executorul stia ca diferenta de pret va fi finantata bancar, nu este egal cu stia ca dvs. vreti sa platiti pretul in rate, asa cum ati presupus dvs. (desigur, fiind in necunostinta de termeni juridici), cu alte cuvinte fiecare din cei implicati executor /adjudecatar /banca au vorbit despre un anumit lucru, fiecare avand in cap altceva (se mai intampla, chiar des).


MariaSimonaC a scris:
Prin urmare de la bun inceput trebuia stipulat pretul in rate si incheiat un astfel de PV de adjudecare? Se mai poate face ceva in aceasta situatie?

Executorul trebuie sa anuleze Pv deja incheiat si nu cred ca o va face, intrucat ii dauneaza profesional (si nu ma refer la orgoliul profesional). In plus, faptul ca veti pierde garantia, nu cred ca-i dauneaza. Nu?

Evident ca nu-i dauneaza incasarea acestei garantii fara ca imobilul sa fie vandut.

Asadar "creditul bancar" este una dintre variantele posibile ale "platii in rate"...

Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
MariaSimonaC, utilizator
"Creditul bancar" este una dintre variantele posibile ale oricarei operatiuni juridice /economice viitoare, cu o singura conditie ...acceptul creditorului (banca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura a achizitionare imobil executat silit prin credit bancar AlexandraBadita AlexandraBadita Buna ziua, Eu si sotul meu suntem intr-o incuratura din cauza slabei pregatiri al angajatilor unei banci (si a slabei noastre informari in prealabil). In ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil vandut prin executor judecatoresc (nu executare silita) luciantiseanu luciantiseanu Buna seara! Intentionez sa achizionez un imobil care se vinde de catre un executor judecatoresc. Pe scurt, imobilul are mai multi proprietari, mostenitori ... (vezi toată discuția)
Pasii urmatori castigarii unei licitatii de imobil !!!??? danichirila danichirila Buna ziua, sunt castigatorul unei licitatii de apartament la care am participat la o banca de prestigiu. Dupa adjudecare ma confrunt cu urmatoarele probleme: ... (vezi toată discuția)