avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... poprire din indemniz. somaj a pensiei alimentare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

poprire din indemniz. somaj a pensiei alimentare

Buna ziua.
In situatia in care beneficiez de indemn. de somaj din luna 9.2015 iar hotararea definitiva prin care se stabileste cuantumul pensiei este din 01.2016, cum se face plata pensiei alimentare pt. perioada anterioara! Mentionez ca obligatia de plata a pensiei incepe cu data de 01.08.2015!
Trebuie sa sesisez eu AJOFM sau primesc ei hotararea! Si in ce cuantum (pt. diferenta, pana se ajunge la zi), 1/2 sau 1/3?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: hp777 , utilizator 21:04, 29 Februarie 2016
Nu trebuie sa sesizati AJOFM-ul, intrucat aceasta va fi instiintata despre infiintarea unei popriri pe indemnizatia de somaj.

Dvs puteti achita lunar plata pensiei alimentare , fara a mai fi nevoie de aducerea la cunstinta AJOFM-ului a acestui aspect.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 43.
(1) Indemnizaţia de şomaj se plãteşte lunar în cuantumul prevãzut la art. 39 alin. (2), respectiv la art. 40 alin. (1).
...

Art. 46. - Drepturile bãneşti prevãzute la art. 43 fac obiectul executãrii silite pentru debite provenite din plata necuvenitã a acestora, precum şi pentru cazurile prevãzute de Codul de procedurã civilã ori de alte dispoziţii legale speciale.

Art. 729 C.proc.civ. - Limitele urmăririi veniturilor băneşti
----
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
...
multumesc.
dar petru a ajunge la zi cu plata pensiei alimentare cu se va proceda? se va popri pana la 1/2 di somaj sau va trebui achitata ches?
O puteti achita dvs cash , nu trebuie sa vi se retina din pensie.
Multumesc. Atunci dupa prima poprire voi vedea in ce cuantum se face retinerea, 1/3 sau 1/2 si voi achita ches! O decizie privind poprirea nu ar trebui sa primesc si eu de la AJOFM Bucuresti? Sa nu se faca retinerea de catre AJOFM avand in vedere retanta si aducerea la zi, iar eu in paralel sa platesc, astfel dublubdu-se plata!!
Poprirea nu o face AJOFM , aceasta este instiintata ca si dvs de infintarea popririi.
Daca achitati de bunavoie sumele, nu este nevoie de poprire.

Alte discuții în legătură

Poprire pe salariu hp777 hp777 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca d.p.d.v. legal, cand angajatorul primeste de la BEJ infiintarea unei popriri pe veniturile din salariu, acesta poate ... (vezi toată discuția)
Poprire pe ajutorul de somaj adapter adapter Buna ziua. Am 2 intrebari: 1. se poate pune poprire pe ajutorul de somaj, si daca da in ce situatii, pt. ce anume (pensie alimentara, rate banci, etc)? 2. ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie minima alialex alialex Bună ziua, Soțul meu este pensionar (pe caz de boală) cu un venit de 800 lei format di 256 lei pensie și 544 indemnizație socială. Are o poprire la ... (vezi toată discuția)