avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la somaj pentru absolventi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la somaj pentru absolventi

Spuneti-mi va rog: cum se procedeaza pentru luarea in evidenta in termen de 60 de zile de la absolvire? Este necesara doar o cerere de inscriere si mai apoi dupa expirarea termenului de 60 de zile se depune dosarul cu toate actele?
Am obtinut licenta in 23 iunie. Am timp sa ma inscriu pana in data de 1 septembrie, corect?
Trebuie sa mergi personal pentru a depune cererea de inregistrare si dosarul cu toate actele?
Se poate aplica doar la agentia pt ocuparea fortei de munca din localitatea de domiciliu?
Multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 15:29, 12 Noiembrie 2009
Imediat dupa ce trec cele 60 de zile va prezentati personal la Agentia de somaj din localitatea/judetul de domiciliu cu toate actele necesare. Nu va ia mult timp!
Cred ca data absolvirii este cea de terminare a semestrului si nu ce de licenta. Sunteti absolvent si fara licenta.
De la acea data in termen de 60 de zile trebuie sa va prezentati personal la agentia de somaj aferenta domiciliului dvs, cu actele de identitate si cele de studii si va inregistarti ca persoana in cautarea unui loc de munca. Este posibil sa aveti nevoie si de o adeverinta de absolvire a facultatii.
Depunerea dosarului se face personal.
pakos a scris:

Conform Legii 84/1995,
Art. 62
Studiile în învăţământul universitar de scurtă durată de încheie cu examen de absolvire, organizat pe baza criteriilor elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi a unei metodologii stabilite de senatele universitare. Absolvenţii primesc diplome în care se specifică domeniul specializării dobândite.
Art. 67 (2) Studiile în învăţământul universitar de lungă durată se încheie cu examen de licenţă sau de diplomă. Criteriile generale de organizare a examenului de licenţă şi de diplomă se stabilesc de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar conţinutul acestora şi criteriile specifice, de către senatele universitare.

Ca urmare, esti considerat absolvent de invatamant superior in momentul obtinerii examenului de licenta.
In functie de ce scrie pe adeverinta dvs, se considera, conform Normelor metodologice din Legea 76/2002 ,
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii următoare celei înscrise în diplomă sau, după caz, în certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ de stat sau particular, autorizată ori acreditată în condiţiile legii, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire.
(4) Prin formă de învăţământ, în sensul art. 83 alin. (4) din lege, se înţelege unul dintre următoarele niveluri din cadrul sistemului naţional de învăţământ reglementat prin Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
a) învăţământ secundar inferior, ciclul inferior al liceului sau şcoala de arte şi meserii;
b) învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) învăţământ superior.
buna ziua. as dori sa ma ajute si pe mine cineva, am terminat o scoala postliceala de farmacie in luna iulie, iar de atunci nu am gasit nimic de munca. stie cineva daca as putea beneficia de somaj? va rog ajutati-ma. multumesc.
da.
daca in termen de 60 zile de la absolvire nu va gasiti de lucru mergeti si va inscrieti la AJOFM de pe raza de domiciliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj. anusca_tc anusca_tc Buna ziua, vreau sa stiiu daca am dreptul la somaj. Am terminat facultatea anul trecut dar licenta mi-am luat-o in februarie anul acesta, de atunci am incercat ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru studenti? libraana libraana buna seara studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de indemnizatie de somaj daca a terminat facultatea anul trecut dar a a dat licenta acum? musatmihai1988 musatmihai1988 Buna ziua, am si eu o problema de fapt sora mea a terminat facultatea in vara august 2011 dar fara diploma de licenta ,a fost la ajofm atunci si nu a avut ... (vezi toată discuția)