avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratiile ambigue pentru creditul Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratiile ambigue pentru creditul Prima Casa

Buna ziua. In anumite declaratii date de parti apare urmatoarea expresie: Eu, sumbsemnatul ............ casatorit, fie nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie deţin în proprietate exclusiva sau împreună cu soţia, cel mult o locuinţă, dobandită prin orice alt mod decat prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp".
Lasand o asemenea afirmatie intr-o declaratie, situatia REALA a declarantului nu este confirmata, ea ramanad in "ceata", de aici rezultand o declaratie ambigua.
Ce e si mai trist... e ca tocmai juristii de la respectivele banci, indruma notarii sa elibereza asemenea acte.

Intrebarea mea este: E legal asa ceva? Nu pot aparea pe viitor probleme sau piedici datorita acestor declaratii?
Problema a mai fost discutata ..dar din partea bancilor vin tot raspunsuri la fel de ambigue....
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2016
nokia25s, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 19:09, 26 Februarie 2016
Concret, ce anume e ambiguu?
Scopul declaratiei nu e sa afle cineva daca aveti locuinta in proprietate exclusiva sau nu, ci sa afle daca indepliniti conditiile programului. Asa cum e ea formulata, declaratia serveste scopului in mod corect.
Liliana este ambigua, pentru ca cei de la Banci vor continutul declaratiei cu fie detin..., fie nu detin...ceea ce naste o tampenie logica nu mai spun de juridic....
textul se mentine asa : fie nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie deţin în proprietate exclusiva sau împreună cu soţia, cel mult o locuinţă, dobandită prin orice alt mod decat prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp".
Această declaratie ar putea fi usor atacată sau contestată, datorită faptului ca din ea nu reiese ceea ce trebuie sa declare solicitantul de credit.
Pentru a obţine creditul solicitantul trebuie sa se incadreze in niste condiţii de creditare, iar pentru a se incadra in acele condiţii, situaţia lui trebuie sa fie PRECISĂ: ARE sau NU ARE locuinţă.
Bancile (unele) au inteles total greşit modul de redactare al acestei declaraţii, cu toate ca pe unele modele... este scris clar: "Declaraţia va fi dată în faţa notarului (in forma autentică) si se va alege varianta care corespunde situaţiei reale a declarantului".
Inca odata, exact, de ce trebuie sa reiasa daca a mancat dimineata ori daca are locuinta?
Nu conteaza daca omul are sau nu are, caci programul se aplica si daca ai, si daca nu ai, insa in anumite limite.

Conditia legala e asa: fie bla-bla-bla fie bla-bla-bla... Asta e conditia, ok? Omul declara ca lui i se aplica conditia, asadar e ok.
E, in realitate, ca o schema logica aceasta declaratie. Si se poate declara doar una dintre cele doua variante din cele aratate mai sus, adica aplicantul poate declara, fara niciun fie, ca "nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită", de exemplu, asa cum ati aratat dv.

Indiferent ca e varianta cu fie sau una dintre cele doua bifata, nu face diferenta, caci daca aplicantul indeplineste primul fie, nu se mai incadreaza la al doilea si viceversa, cele doua contidii neputand fi cumulative.

Concret, pot declara ca sunt o fata frumoasa, insa juridic, si daca declar ca sunt fie fata, fie baiat cu trasaturi comune si bine arminizate, e acelasi lucru. Important e sa se observe indeplinirea conditiilor de acces in program.

Ca da, omul ar putea declara: detin in proprietate comuna cu sora mea, fara a fi coproprietate cu sotul meu, o casa la tara, in comuna Fondul, casa cu desdtinatia de locuinta, obtinuta prin mostenire de la parintii nostri, in suprafata de 52 mp... da, corect, ar putea.

In consecinta, inteleg ca vi se pare ambigua, mie insa imi opare clara, de aceea sunt convinsa ca va pot explica ambiguitatea din ea daca imi aratati exact unde e ambiguu si ce nu se intelege raportat la scopul declaratiei.
Nu trebuie sa strii daca aplicantul are case, ci daca indeplineste una dintre cele doua conditii. El declara ca o indeplineste fie pe prima, fie pe a doua. Daca ar declara ca o indeplineste pe prima ar fi ok; daca ar declara ca o indeplineste pe a doua e ok; daca declara ca indeplineste fie prima, fie a doua conditie de ce nu e ok?
nu, nu ai inteles Liliana. Se mentine declaratia cu ambele fie nu se alege una din variante. pai pt ca uneori si cel ami des se intampla ca doar una din fie sa fie cea adevarata...si o da sub sanctiunea art 326 CP.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
ContSters338589, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie credit prima casa Iryna_47462 Iryna_47462 Buna ziua! sunt in curs de derulare a unui credit prima casa si intampin probleme in legatura cu declaratia referitoare la proprietatea cu suprafata mai mica ... (vezi toată discuția)
Codebitor in programul prima casa Eugenia-Gisela Eugenia-Gisela Buna ziua, Va rog frumos, daca se poate, sa-mi raspundeti si mie la o intrebare legata de programul prima casa: [b]daca sotul meu a solicitat si a primit ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa, chiar daca sotia detine o cota parte la apartament mihaionascu mihaionascu Buna ziua, Dupa cum spune si titlul doresc sa aflu daca este posibil ca sa fac un credit Prima Casa si sa achizitionez apartamentul pe care sotia detine o ... (vezi toată discuția)