avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare casa cu sau fara TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare casa cu sau fara TVA

Buna ziua,

in anul 2009 am achizitionat un teren pe firma, pe care am ridicat o casa (la rosu). Din lipsa de fonduri, am hotarat vanzarea ei. Intrebarea mea este: vanzarea se va face cu TVA sau fara TVA. In cazul in care se face cu TVA, cat este 5% sau 20%.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ttclaudiu , utilizator 21:50, 26 Februarie 2016
Buna ziua,
Terenul banuiesc ca l-ati cumparat cu tva, deci ati dedus tva-ul pentru teren, nu? + ati dedus TVA si pe materialele de constructie?
(apropo, firma e platitoare de tva?)
Imobilele noi, se vand cu cota de 5% TVA daca clientul caruia ii vindeti nu a mai cumparat cu 5% alt imobil (atentie insa ca terenul nu beneficiaza de cota redusa de 5% ci de 20%- daca nu e anexa la imobilul cladire)

(se mai pune si problema daca veti vinde cu constructia intabulata? ati facut receptia, ati inscris-o in CF? sau vindeti doar ca teren...casa nu exista juridic daca nu este inscrisa in CF....deci ati dat prea putine detalii ca sa va pot raspunde concret si exact pe speta)

!!! atentie si la taxarea inversa, ca poate veti vinde tot unei firme...aveti un articol aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Multumesc, revin cu cateva precizari:
- terenul nu este cumparat cu tva, este luate de la o persoana fizica
- am dedus tva la materiale
- firma este platitoare de tva
- clientul nu a mai cumparat cu tva 5%
- terenul si constructia este intabulata
- este facuta receptia
- este inscrisa in CF
- cumparatorul este persoana fizica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se plateste tva? officeaviconta officeaviconta 1. Casa achizitionata pe firma cu taxare inversa prin contract de vanzare-cumparare. In iulie 2023 se implinesc 5 ani de la achizitie. In cazul vanzarii/darii ... (vezi toată discuția)
Despre tva la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice ligrivatin ligrivatin Buna ziua tuturor In 2007 am cumparat pe firma (platitor de TVA) un imobil in vederea desfasurarii unei activitati de tip after school. Cumpararea a fost ... (vezi toată discuția)
Donarea unui teren pe care se afla o casa "la rosu" dianabutnaru dianabutnaru buna ziua, mama are in proprietate un teren pe care a inceput sa construiasca o casa, care in prezent e \"la rosu\". acum mama vrea sa ne doneze, mie si ... (vezi toată discuția)