avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Conflict cu furnizorul de energie; se poate aplica ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Conflict cu furnizorul de energie; se poate aplica medierea?

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: in luna octombrie, la o adresa din Bucuresti s-a schimbat un contor electric ; acolo nu locuia atunci nimeni, consumul lunar de curent era undeva in jur de 5-12 lei/luna de ani de zile. Din octombrie, am reinceput lucrari de santier in locatia respectiva, am incalzit casa exclusiv electric, (pentru ca era mai simplu, gazul era in curs de a fi pus) factura s-a dus, in mod firesc la 400 de lei/lunar. In luna ianuarie, ne trezim facturati cu 1300 de lei, cu titlul "alte obligatii" - pe perioada de vara de anul trecut (iulie, august, septembrie). Facem sesizare, aflam ca in acea perioada considera ei ca am avut contorul defect, contorul nu a inregistrat consumul, asa ca ei au luat ca si baza de calcul a consumului din vara , evident, consumul nostru din octombrie, noiembrie, decembrie - cel de 400 de lei/lunar.
Ghionionul face ca din 15 ianuarie noi sa locuim in locatia respectiva.
Intrebarile mele: daca furnizorul insista ca a calculat corect factura respectiva, pot angaja un mediator care sa ma reprezinte?
Ar avea acest demers vreo sansa?
Teama mea este ca: daca platesc factura, este ca si cum mi-as asuma ca am consumat curentul respectiv, ceea ce nu este adevarat - avem ani de zile de facturi infime la curent ...; daca nu platesc factura, imi este teama sa nu ajung in situatia de a fi debransata. (las la o parte timpul si nervii pe care i-am investit pana acum in discutii inutile cu diversi reprezentanti ai furnizorului respectiv).

Pe mine personal ideea ca un furnzior de care depinzi te poate factura dupa cum doreste, fara sa fie obligat sa iti prezinte vreo dovada sau sa iti dea vreo explicatie, ma inspaimanta. Pana la urma, ei puteau la fel de bine sa spuna ca am contorul defect de 2 ani, nu de 3 luni #-o. Chiar au dreptul sa faca asta??
Cel mai recent răspuns: magicstar , utilizator 22:16, 2 Martie 2016
Intrebarile mele: daca furnizorul insista ca a calculat corect factura respectiva, pot angaja un mediator care sa ma reprezinte?

Puteți apela la un mediator autorizat pe care să-l învestiți cu o cerere de mediere și care va transmite furnizorului de electricitate o invitație la discuții privind problema dvs.
magicstar a scris:
Chiar au dreptul sa faca asta??

Abuz. La mediere nu vor veni (cel putin pana acum nu am auzit asa ceva), caci pentru ei nu este niciun conflict (litigiu), ci este pur si simplu o situatie care trebuie "taxata". Abuzurile cu monopolistii se rezolva in instanta.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
trandafir2, moderator
Greșit, stimate coleg @trandafir2. Întâi de toate , din cele relatate de user, ar exista un conflict. Acesta susține că nu a consumat atât cât s-a facturat și că s-ar fi facturat în mod abuziv, câtâ vreme contorul fusese defect. Furnizorul susține altă variantă, iar de aici rezultă un conflict. Și se poate media , mai mult, userul poate obține o eșalonare a plății în cazul în care se pot pune de acord cât s-a consumat, într-adevăr.
Mai nou, sustin ca de fapt contorul era defect demult (2010). Cum? Foarte simplu..exista luni cu consum 0 in trecutul locuintei. Varianta ca nu a stat nimeni acolo nu e luata in nici un fel in calcul.
legally_aid a scris:
[...] din cele relatate de user, ar exista un conflict. [...] Furnizorul susține altă variantă, iar de aici rezultă un conflict. [...]

Nu contest imprejurarea de fapt, insa spuneam ca pentru furnizorul de energie (enel, e.on, sau care-o fi), situatia nu este un conflict, etc ...
caci pentru ei nu este niciun conflict (litigiu), ci este pur si simplu o situatie care trebuie "taxata"

Pentru user este conflict, dar ...ce folos?

legally_aid a scris:
Greșit, stimate coleg @trandafir2.

:worthy: mai greseste omul (vorba unui coleg de forum)

Chiar sunt curios daca userul face ceva cu ajutorul mediatorului (in afara de ce a scris pe site) si daca face, sa ne spuna si noua, ca sa putem promova profesia in mod eficient.

Alte discuții în legătură

E.on vrea sa ma execute. cum procedez? tushu tushu Bună ziua, vă reţin atenţia cu o problemă. Locuim într-un duplex de circa 5 ani. În urmă cu circa trei luni, am descoperit că, în toată această ... (vezi toată discuția)
Probleme energie electrică CameliaBerteanu CameliaBerteanu Buna ziua. Locuiesc cu bunica din septembrie 2019 Ea și.a pus contor de energie electrică in martie 2019 . Nu i.a venit factura de curent decât la vreo ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli comune cu energia electrica simulink simulink Buna ziua! Astazi s-a afisat lista cu cheltuielile de intretinere si m-a surprins rubrica [electricitate]. Am de plata 106lei, numai pentru becul care imi ... (vezi toată discuția)