Buna ziua!
Astazi s-a afisat lista cu cheltuielile de intretinere si m-a surprins rubrica [electricitate].
Am de plata 106lei, numai pentru becul care imi lumineaza la usa.
Mi s-a parut exagerat de mult pentru ca factura la energie electrica din apartament vine cu aproximatie 50 lei pe luna.
Dupa parerea mea, un frigider mai vechi in priza 24h/24, masina de spalat, fier de calcat, calculator si televizor + becuri consuma mult mai mult decat un amarat de bec pe etaj.
Poate sa ma ajute cineva cu vreo explicatie pt valoarea facturii?
(precizez ca stau in Bucuresti, intr-un bloc de 4 etaje, cu un singur bec pe etaj si unul la parter si am trei persoane la intretinere. Valoarea facturii pe bloc a fost cu aproximatie 950lei, cam 35 lei/persoana)
este posibil sa fie vorba despre vreo regularizare a consumului de energie elecrica in urma citirii bianuale pe care o fac ei, in rest facindu-se estimativ, de obicei.
oricum, consumul nu este numai pentru acel bec, ci pentru intreaga instalatie comuna a scarii/blocului, care cuprinde printre altele si liftul, daca aveti. cite apartamente sinteti pe scara/bloc ?
Nu are lift, ca blocul are 4 etaje, dar da, s-ar putea sa fie o regularizare, desi mi se pare exagerat de mult.
Nu-mi dau seama ce ar putea sa fie, doar daca nu s-a facut vreo lucrare la bloc, presupunand sudura electrica....sau vreun vecin care sa fure consistent curent. Mai vedeti in lunile urmatoare si daca situatia persista, atunci cu siguranta cineva fura curent. In acest caz puteti solicita un control al Electrica.
Suntem 20 apartamente. Si avem si lift (la asta nu ma gandisem pentru ca nu-l folosesc niciodata, pentru ca stau la etajul 1).
Nu stiu despre ce regularizare poate fi vorba. Lunile trecute am avut de plata 3-4 lei/persoana. Acum m-au facut KO.
Aveti lift la 4 etaje? E prima oara cand aud asa ceva!!!
Da, pai acum platiti regularizarea. Electrica estimeaza doua luni si a treia luna citeste contorul si regularizeaza plata curentului consumat.
Liftul consuma mult curent, foarte mult.
Ati putea fi scutit de aceasta plata daca ati avea contor separat de curent pentru lift. In lipsa lui trebuie sa participati la aceasta cheltuiala.
Dar pana acum, ca presupun ca locuiti in acest bloc de mai mult timp, cum a fost? Nu ati avut probleme asemanatoare....o data la 3 luni sa platiti ceva mai mult la curentul electric?
Plus de asta se mai poate explica si printr-o dereglare a facturarii de la electrica, in sensul ca doua luni, fie nu v-a facturat mare lucru, fie nu v-a facturat intr-o luna.... Se mai intampla si d-astea. Faceti media pe ultimele trei cote de intretinere la ce ati platit pentru electricitate si vedeti daca va incadrati intr-o plata rezonabila.
@simulink
interesati-va daca asociatia nu a executat reparatie intretinere la subsolul imobilului care sa necesite pe langa utilizare suplimentara de iluminat la 24V si alte aparate electrice,aparat de lipit instalatii ,flex,sudura,la 220V
In conformitate cu L nr 230/2007 art 10 si HG nr 1588/2007 art 12A d),aveti dreptul sa solicitati lamurirea valorii financiare ,disproportionat de mare fata de valorile anterioare
Interesati-va daca nu s-a executat vreo interventie (ex montat usa metal ,
inlocuire tocarie cu termopan care necesita fixare prin sudura,impuscare dibluri,etc) de catre unul dintre vecini ,care a preluat energie din instalatia ce asigura alimentarea aferenta parti comune.
Puteti solicita a se verifica inclusiv alimentarea transformatorului de scara/subsol de la 220 V la 24V
In raport de vechimea imobilului se poate verifica si instalatia ,daca mai exista de antena colectiva.
Deoarece detineti lift,interesati-va daca nu s-a efectuat verificare/reparatie vreo remediere la acesta
In situatia in care la urmatoarea citire,valoarea este tot excesiv de mare,
solicitati enel verificarea/inlocuirea contorului
Abuz sef scara
nelu_ioan00
buna ziua ,am o mare nedumerire ,locuiesc la bloc si la subsolul blocului sin facute boxe adica beciuri din care am si eu una iar seful scari luat curentu pe ... (vezi toată discuția)