avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită E.on vrea sa ma execute. Cum procedez?
Discuție deschisă în Executare silită

E.on vrea sa ma execute. Cum procedez?

Bună ziua,
vă reţin atenţia cu o problemă.
Locuim într-un duplex de circa 5 ani.
În urmă cu circa trei luni, am descoperit că, în toată această perioadă, din cauza inversării contoarelor de electricitate, noi am plătit consumul vecinilor de alături, iar ei au plătit consumul nostru.
A rezultat o diferenţă de plată, în sensul că vecinii au plătit cu circa 3.700 de lei mai mult decât noi.
Acum, E.on le va scădea această sumă de pe facturile viitoare, intenţionând să ne-o impute nouă.
Dar noi n-avem nici o vină!
Dezvoltatorul care ne-a vândut casele este cel care s-a dus cu contractele la E.on, atunci când ne-am mutat, prin urmare el a inversat contoarele.
Vreau să vă întreb cum trebuie să procedăm?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:35, 20 Februarie 2017
Cine a descoperit inversarea contoarelor, proprietarii sau furnizorul?

De la data constatarii inversarii contoarelor, furnizorul a intervenit pentru inversarea contoarelor?

Daca s-a dovedit in urma unei constatari de specialitate ca intradevar s-a produs o inversare a contoarelor atunci este evident ca trebuie regularizat consumul intrucat fiecare trebuie sa plateasca cat consuma.

Avand in vedere ca nu a fost culpa dvs. directa in acest litigiu, discutati cu furnizorul pe cale amiabila un plan de esalonare/compensare a platii functie de consumul mediu lunar al dvs..
Pretul e.e. este in acest moment in jur de 0.5 lei/kw, ptr 3700 lei reprezinta aprox. 7400 kW adica un aprox. consum mediu lunar suplimentar (peste consumul vecinului) de 125 kW pentru cei 5 ani.

Acum, E.on le va scădea această sumă de pe facturile viitoare, intenţionând să ne-o impute nouă.

Discutati cu vecinul se vedeti ce consum mediu lunar are el pe ultimul an.
Astfel veti putea aprecia in cat timp va putea furnizorul sa ii compenseze suma pe care a platit-o suplimentar si veti avea o referinta cand veti negocia esalonarea platii.

Furnizorul in mod cert va solicita sa ii platiti suma intr-o singura transa, in schimb pe vecin il va compensa timp de cel putin 2 ani daca are un consum mediu de 300 kW.

Furnizorul nu va poate intrerupe furnizarea e.e. deoarece nu sunteti rau-platnic in cadrul contractului de furnizare pe care il aveti incheiat.
Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns!
Într-adevăr, deja au emis o factură în care cei 3.700 de lei sunt împărţiţi în două tranşe, a câte 1.800 de lei.
I-am întrebat cât am consumat pe ultimele două luni, ca să fiu la zi cu plăţile, dar ei o ţin sus şi tare că trebuie să plătesc cele două tranşe a câte 1.800 de lei.
Practic, dacă nu le achit, ei vor avea motive să-mi sisteze furnizarea curentului, pentru că, nu-i aşa, nu mi-am plătit ultima factură...
Mi se pare un abuz să-mi pună direct pe factură toată suma. Practic, nu-mi lasă loc de discuţii sau de negociere, de eşalonare...
Să fac o sesizare la OPC?
In factura care este explicatia sumei?
Nu ne-ati lamurit cine si cum a constatat inversarea contoarelor? Sunt unul langa altul?
A fost intocmit un pv de constatare pe care l-ati semnat si insusit?
Avand in vedere ca nu va apartine culpa inversarii contoarelor ar trebui sa fie mai flexibili si deschisi la negociere si esalonare, banii oricum si i-au incasat. Singurul pagubit este vecinul si nu Eonul.
Ati putea sa negociati cu vecinul si sa ii platiti lui in mod esalonat, bineinteles daca este acord.
Puteti face si o sesizare la ANPC fiind vorba despre un litigiu intre PF si PJ.
[ link extern ] /
Factura a fost emisa pe 16 februarie, cu scadenta 3 martie, iar suma totala de plata, 3.700 de lei, reprezinta contravaloarea consumului pe ultimele doua luni.. banuiesc că mi s-a inclus si consumul efectiv din aceste doua luni...
Proces verbal de constatare a inversarii contoarelor a fost incheiat si semnat.
Cu vecinul nu se poate negocia, nu il intereseaza cum platim noi. Ei vor fi pe minus in următoarele luni.
Totusi, culpa inversarii contoarelor apartine angajatilor E-on, nu? Pentru ca, in momentul executarii bransamentelor, trebuiau sa verifice daca sunt montate corect. Banuiesc ca trebuiau sa intre in casa sa verifice daca este curent de la contorul respectiv... Cred ca asa este corect, nu?
Vina poate fi impartita intre executantul instalatiei electrice si montatorul contorului de e.e..
Ati putea continua litigiul cu Eon invocand faptul ca prejudiciul nu a fost cauzat din vina dvs ci a celor care au executat lucrarile.
Parerea mea este sa solicitati atat Eon cat si dezvoltatorului procesul verbal de montare a contorului unde ar trebui sa se regaseasca seria contorului, nr. apart. si verificarile efectuate.
Montatorul contorului trebuie sa fi avut o schita a instalatiei electrice de la dezvoltator si sa verifice montarea corespunzatoare a contoarelor.
Doar nu au gasit 2 fire scoase din perete cu etichete 1 si 2!
Pentru montarea contoarelor dezvoltatorul trebuie sa depuna o documentatie tehnica.

Puteti solicita Eon ca pe langa procesul verbal de montare a contorului ptr apart dvs sa va confirme daca documentaria tehnica pusa la dispozitie de catre dezvoltator ptr montarea contoarelor a fost corecta dpdv al proiectarii si executiei.

Ptr ca daca Eon va confirma ca inversarea contoarelir s-a produs din cauza proiectarii sau executiei ( Eon montand contoarele conform doc tehnice) ii puteti trimite la plimbare sa solicite recuperarea prejudiciului de la executant.

Dvs trebuie sa sustineti ca aveti obligatia sa platiti consumul inregistrat de contorul cu seri inscrisa in pv de montare.

Ca s-a constatat la un moment dat ca este o inversare nu este culpa dvs.
Legea prevede ca cine a produs un prejudiciu din culpa trebuie sa plateasca.
In cazul de fata prejudiciul nu a fost produs din culpa.
Eventual consultati si un avocat daca exista sanse de contestare in instanta.
Parerea mea este ca exista sanse mari de casti atata timp cat prejudiciul nu a fost produs din culpa.

Si totusi, cum s-a descoperit ca sunt vice-versa?

Alte discuții în legătură

O situaţie absurdă! - inversare contoare electrice in duplex tushu tushu Bună ziua, vă reţin atenţia cu o problemă. Locuim într-un duplex de circa 5 ani. În urmă cu circa trei luni, am descoperit că, în toată această ... (vezi toată discuția)
Problema cu societatea de electricitate crs55 crs55 Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea problema: Cei de la societatea de electricitate, acum 7 ani cand au schimbat contoarele vechi cu cele digitale, ... (vezi toată discuția)
Deconectare de la reteaua electrica Ipj Ipj Hristos a Inviat. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Detin un teren la tara unde am o baraca metalica cu niste unelte agricole, si o cabana ... (vezi toată discuția)