Tatal meu si fratele lui au parintii decedati de cativa ani iar fratele nu este de acord cu succesiunea la notariat. S-au acumulat datorii foarte mari la taxe si impozite si am primit o somatie pentru executare silita. Ce este de facut ?
Care sunt toate taxele pentru un proces de succesiune, taxe de timbru, cam cat costa un avocat ? se plateste o singura data sau pentru fiecare termen de judecata ? onorariile expertului?
Ca sa deschid procesul trebuie sa obtin de la notar ceva prin care sa dovedesc ca una dintre parti nu este de acord cu succesiunea la notar ?
Pot face succesiunea chiar daca exista datorii, acestea se impart in mod egal dupa succesiune, corect ?
Intai apelati la notar care va cita mostnitorii. Daca nu se prezinta sau nu sunt de acord cu dezbaterea succesiunii prin notariat, notarul va da o incheiere pe care o veti atasa actiunii in instanta.
Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna - 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
Onorariul se discuta cu avocatul, fiind stabilit de regula in functie de complexitatea cazului, de masa succesorala, de experienta si pregatirea avocatului etc.
Onorariul expert/experti (in functie de tipul expertzelor ce se vor efectua - imobiliare/mobiliare/auto) se stabileste de instanta si ca regula pornesc din 1.000 lei.