avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere student- finalizare studii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere student- finalizare studii

Buna ziua. As avea o intrebare legata de pensia alimentara: daca termin anul acesta facultatea pana cand mai exact trebuie sa primesc pensie? pana in ziua cand dau licenta? atunci am facultatea incheiata?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:11, 28 Februarie 2016
SHOMO, nu a luat diploma, e treaba lui, tata nu-i obligat să-i mai plătească nimic, e adult.
Până la 18 e una că e minor și până la 26 e alta situația, e major poate săpa șanțuri.
Cu diplomă sau fără diplomă a "absolvit" facultatea și gata.
Nu mai intra în noul an universitar, nici cu diplomă și nici fără diplomă.
Statutul de student nu-l mai are, iar FĂRĂ DIPLOMĂ nu poate continua studiile la un MASTER, nu poate continua o POST UNIVERSITARĂ.
Nu va fi cazul sperăm userului de aici, ci în general vorbind.
Când începe noul an universitar, trebuie să scoată de la secretariat o adeverință, prin care să adeverească casei de pensii, sau după caz părintelui, că a intrat student sau masterant, sau post universitar în noul an școlar, în anul 2, 3, 5, 7.......
Altfel fără adeverință pauză..............
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Ajut_copii, deci:

(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Depinde dupa cum isi programeaza tanarul licenta. Imediat dupa studii, cum e normal, sau o mai poate lungi pe banii tatalui pana la max 26. In fond putea sa si repete 1, 2 ani.

Asadar e fie Diploma, fie aniversarea de 26. Fctie de care apare prima.
Nu o poate lungi pe banii tatălui. Dacă o lălăie, o lălăie pe banii lui săpând șanțuri.
Licența nu are nici o legătură cu studiile ce țin de cursurile la zi, o poate da și la 30 de ani.
Părintele este obligat sa-i plătească anul universitar în curs și atât, pe bază de adeverință de la facultate că nu a abandonat frecvența, sau că poate a absolvit.
Dacă repetă anul, da, e altceva, îi tot poate repetă până împlinește 26 de ani, și primește pensie după caz, fie de urmaș dacă un părinte e decedat, sau de la unul dintre părinții vii.
Dacă nu a luat licența, asta nu presupune că mai este în continuarea studiilor, pentru că nu mai figurează nici într-o bază de date prin care să adeverească că este student la zi, este absolvent fără diplomă și poate munci necalificat.
Eu cunosc foarte bine cum funcționează pensia de urmaș pentru minori de la stat, prin casa de pensii.
Personal am beneficiat pe timpul școlii de pensie de urmaș, eu și fratele meu mai mic.
În fiecare an, la începutul noului an școlar, în septembrie, dacă nu duci adeverință la casa de pensii să dovedești că ești elev/student în noul an ȘCOLAR, îți suspendă pensia presupunând că ori ai absolvit, sau ai abandonat școala, și așa e legea foarte clară, cât ești elev sau student la zi ești în continuarea studiilor, și ATÂT.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Dacă nu a luat licența

Asta nu conteaza, ce vorbim aici e ca i se cuvine pensia pana in ziua in care da examenul de licenta , daca are 24 de ani si se mai inscrie la una, i se mai cuvine pana implineste 26.
Exact ca in exemplul dvs, nu vi se sista ca ati luat vacanta.
Sau copilului din clasa xii cand ia vacanta, se siteaza dupa examenul de bac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studii universitare de lungã sau de scurtã duratã flodac flodac Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți În anul 2008 am absolvit cu examen de licență cursurile de 4 ani (I.D.) ale Facultății de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare de scurta durata dumi32 dumi32 Buna ziua, As dori sa va intreb, in cazul in care un participant la concursul de ocupare a unui post contractual (SSD) studii superioare de scurta durata ... (vezi toată discuția)
Care a fost perioada anului scolar 2009-2010. lexu_mumuselu2007 lexu_mumuselu2007 Platesc o pensie alimentara copilului care are 20 de ani .A terminat clasa a XII-a si-mi opreste in continuare pensia alimentara deoarece contabila mi-a spus ... (vezi toată discuția)