avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot sa imi recuperez TFR dupa ce am lucrat 6 ani ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot sa imi recuperez TFR dupa ce am lucrat 6 ani in Italia la aceeasi coperativa ?

In anul 2009 septembrie am inceput sa lucrez in Italia la o coperativa agricola cu contract pe perioada determinata . Primul contract a fost pe 5 luni dupa care imi tot prelungeau contractele pe 3 , 4 , 5 luni cu o pauza de o luna intre ele pana in 2014 . Din 2014 mi-au facut contrat indeterminat . La sfarsitul anului 2015 m-am hotarat sa merg acasa definitiv , am facut preaviz cu 15 zile inainte . Licentierea mi-a fost facuta doar pe ultimul an si mi-au spus ca dupa restul anilor nu pot sa-mi plateasca TFR ul . Au trecut 3 luni si nu mi-au trimis banii . Mentionez ca nu mi-au fost platite ore suplimentare dar lucram mai multe ore decat erau scrise in contract , nu am primit bani de concediu si nici al 13 lea salariu.
Cel mai recent răspuns: bacazu , utilizator 11:22, 15 Octombrie 2017
In Italia, inainte de a se adresa instantei, lucratorul are posibilitatea de a recurge la forma de solutionare a litigiului pe cale amiabila pe care o considera cea mai potrivita, putand opta pentru realizarea:
– Tentativei de conciliere in fata Comisiei de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca;
– Tentativei de conciliere sindicala;
– Arbitrajului:
– Arbitraj realizat de catre Comisia de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca,
– Arbitraj prevazut in Contractul Colectiv de Munca,
– Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabila,
– Clauza de arbitraj.
– Tentativei de conciliere efectuate in cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Munca;
– Concilierii monocratice.

De asemenea :
- puteti lua legatura cu Biroul ataşatului pentru probleme de muncă din Italia
- Mirela VIDEA, ataşat pentru probleme de muncă şi sociale
Tel: (0039) 06 806 96 326
e-mail: roma.social@mae.ro

- Andrei SFÎRLOAGĂ, ataşat pentru probleme de muncă şi sociale
Tel: (0039) 06 806 96 326
e-mail: roma.social1@mae.ro

- va puteti adresa Sindicatului sau Inspectoratului Teritorial de Munca (Direzione Provinciale del Lavoro) pentru a denunta comportamentul ilegal al acelui patron.
Am incercat pe cale amiabila si mi-au raspuns ca pe contractele determinate nu se mai plateste TFR ul . Este adevarat ?
Am fost sa imi depun actele pentru dezocupatione (somaj) si mi-au spus ca nu figurez in baza de date .
Ce inseamna TFR la italieni?
Trattamento di Fine Rapporto
Este o indemnizatie cu caracter asigurativ, o economie decisa prin lege pentru protectia angajatului.
La incetarea raportului de munca, prin concediere sau demisie, muncitorul are dreptul la TFR (lichidare), chiar daca munca a fost temporara-sezoniera, discontinua sau de putine ore pe saptamana. Chiar si dupa rezilierea contractului de munca in timpul perioadei de proba, tot va avea dreptul la calcularea TFR-ului.
Din ce am citit despre TFR nu reiese ca se acorda numai celor cu c.i.m. pe durata nedeterminata.

Salariul de plecare este plătită în toate cazurile de încetarea raporturilor de muncă, indiferent de motiv: concedierea individuală și colectivă demisie , etc. Legea recunoaște persoanelor angajate dreptul de a primi o indemnizație de plecare, în conformitate cu " articolul 2120 din Codul civil , intitulat Disciplina de indemnizații.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Litigiu firma recrutari forta de munca in italia laur77ro laur77ro Bună ziua. Vă adresez o întrebare care privește o altă persoană apropiată. În urmă cu o lună s-a adresat unei firme de recrutări, care i-a și ... (vezi toată discuția)
Munca in italia neplatita maria1956 maria1956 Sora mea a lucrat ptr. o familie in Palermo.A ingrijit de doi batrani .familia a renuntat la serviciile ei , acestia mutandu-se in alta localitate. Pana cand ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in italia trei ani si doua luni cu acte in regula am ... craciun12345 craciun12345 am lucrat in italia trei ani sidoua luni cu ate in regula am depus toate documentele necesare si astept de doi ani si opt luni sinimic am depus documentele la ... (vezi toată discuția)