avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti

Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza:

Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE MINORUL IN LOCATIUNE.
Adica, mama care a primit minorul face dovada unui venit la fel cum tatal nerezident face dovada venitului sau.
Daca se ignora contributia nerezidentului in natura si se stabileste acestuia o contributie in bani cf 25, 33, 50%, acelasi lucru trebuie cerut si rezidentului.

Se alcatuieste astfel "bugetul minorului" prin contributia impusa a ambilor parinti.
Nerezidentul are dreptul sa ceara dovada rezidentului ca a cheltuit bugetul minorului strict in folosul minorului, indiferent daca acest buget excede sau descede contributia nerezidentului.

In cazul in care bugetul minorului este neconsumat de rezident in folosul strict al minorului, nerezidentul poate cere:
- schimbarea administratorului de buget in favoarea nerezidentului, sau
- reducerea contributiei nerezidentului la cota parte din bugetul dovedit ca fiind cheltuit in folosul minorului

PS: in atare situatie nerezidentul nu mai are interes in evaziune fiscala, dar are control asupra contributiei sale strict legate de minor



Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 14:16, 1 Martie 2016
Într-o familie unită, cheltuielile pentru copil sunt în limita venitului familiei şi cred că sunt prea puţini părinţi care împart cheltuielile strict pe persoană.
Abordarea problemei din partea dvs.este superficială, pentru că pe un copil se pot cheltui şi 1000 euro lunar, şi 200 lei lunar, depinde de de standardul de viaţă autoimpus.
În familia unită, părinţii ajung la un consens, în funcţie de cât îşi pot permite din venitul lor şi ajutoarele de care dispun.
Mie personal, tatăl copilului mi-a cerut să justific cheltuirea a 185 lei pensie alimentară plătită de dânsul :O
Părerea mea este că totuşi, s-ar putea plafona contribuţia părintelui nerezident, în sensul: 25% din venit, dar nu mai mult de ___lei", iată o propunere legislativă care ar prinde bine părinţilor nerezidenţi.
După cum bine ştiţi, creşterea şi educaţia unui copil nu se rezumă doar în cheltuielile materiale, demonstrabile prin bonuri fiscale. Timpul costă bani, ori părintele la care locuieşte copilul petrece timp cu copilul, îngrijeşte copilul, spală, calcă, găteşte, duce-aduce copilul de la grădiniţă, şcoală, etc..
În lipsa timpului, socotiţi şi dvs. cât costă bona şi menajera, angajate strict pentru îngrijirea copilului, la salariul minim pe economie, întreţinerea locuinţei, care e funcţie de numărul de persoane, la care se adaugă cheltuielile cu bonurile fiscale: mâncarea, hainele, etc.
Şi mâncarea poate fi salam de Sibiu sau parizer, hainele pot fi de la second hand sau de la Nike, grădiniţa poate fi cea de cartier sau grădiniţa cu instructor de înot, cu profesori de limbi străine şi cu profesori de balet...
Ca exemplu, părintele nerezident contribuie cu 1/4 din salariu în suma de 250 de lei, mama contribuie cu 1/4 din salariu în suma de 500 de lei, rezulta un buget de 750 de lei pe care dacă rezidentul nu face dovada ca l-a cheltuit pt minor pana la ultimul leu ca a uitat sa treacă pe lista o cheltuiala,acel buget sa fie administrat de nerezident? :)Cum vedeti posibil? Sa ii dea rezidentul bani nerezidentului în ziua de salariu și apoi sa ii ceara și primească cu taraita înapoi sau cum?
Și dacă ne aflam în cazul invers când nerezidentul are venit mai mare și contribuie mai mult, socotiți ca rezidentul contribuie și în natură la întreținerea copilului- ii gătește, ii spala etc sau doar ii contabilizati legumele din farfurie?
gi jane
Rezidentul are beneficiul superior al prezentei copilului. Daca nu il considera ca atare, poate propune inversarea rolurilor.
Diferentele in admistrarea bugetului nu se refera la 1 luna si 1 leu, ci la mai multe luni in care a ramas necheltuita o suma rezonabila.
Da, daca nu e in stare, atunci rezidentul sa plateasca nerezidentul si atunci acesta sa intoarca cf bugetului. Ptr copil hainele pot fi mai de calitate, scolile mai bune, alimentele mai bune...etc, cel putin in limita bugetului copilului.
Am oferit si varianta diminuarii bugetului daca rezidentul nu e in stare sa-l cheltuie cu copilul.

Apoi si nerezidentul cheltuie extra bugetar cu ocazia celor 2-3 luni din an in care are program de legaturi.

Martonze
Despre asta vbeam si eu. Vedem daca trebuie bona menajera curent salam de sibiu etc. Daca e buget, acesta trebuie sa fie cunoscut de ambii contribuitori.
In familii nu se ajunge la asta dar, ce sa facem iaca ne-am separat cu scuipaturi dar cu drepturi si obligatii egale asupra copilului, nu?
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
si daca din socoteala reiese ca rezidentul a cheltuit cu copilul peste limita a 1/4 din salariu ? Ii da diferenta nerezidentul ?
Iar din exemplul meu in care nerezidentul da 200 de lei pe luna , sa mai aiba pretentia ca rezidentul sa ii si justifice cand intinde de ei ca de elastic o luna.. mi se pare absurd. Daca ar da vreo 2000 si pe copil nu se vede ca ar intra banii aia in el, nerezidentul ar trebui sa ceara ca rezidentul sa ii justifice sau sa schimbe pensia in natura. Pensia in natura cand parintii sunt responsabili, mi se pare cea mai buna si echitabila forma de contributie la intretinerea ( si restul) copilului.
Legea tre as fie la fel si ptr o contributie de 200 si ptr una de 2000. Poate ca nu ar mai fi atatea pensii de 200.

Alte discuții în legătură

Adeverinta de venit solicitata parintelui care cere modificarea pensiei de intretinere Martonze Martonze Pentru modificarea pensiei de intreţinere a minorului, la cererea părintelui rezident, este corect a se solicita adeverinţă de venit de la cel care cere ... (vezi toată discuția)
Intretinere si educare copii in natura florin1955 florin1955 Buna ziua In codul civil este asa: \" Art. 530 Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor ... (vezi toată discuția)
Pro si contra intretinere in natura asaofi asaofi Buna ziua, As vrea sa lansez o dezbatere privind fixarea contributiei la intretinerea minorului a, desigur, parintelui nerezident. Cf legii, intretinerea ... (vezi toată discuția)