avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recalculare pensie alimentara

anul trecut s-a pronuntat divortul intre mine si sotia mea, prin care s-a stabilit plata unei pensii alimentare 1/4 din venitul meu, dar din momentul in care nu v-om mai locui impreuna. pana acum am locuit toti trei, in aceeasi casa, casa la care platim amandoi rata.
Mai nou, ea a decis sa se mute si sa nu mai plateasca rata la casa; eu sunt nevoit sa achit de acu incolo, rata integrala si pensia alimentara. din pacate suma celor datorii lunare este egal cu cuantumul salariului meu lunar.
exista o varianta astfel incat sa pot diminua valoarea pensiei alimentare?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 11:33, 29 Februarie 2016
Probabil acesta a şi fost interesul fostei soţii de a părăsi locuinţa, crezând ca nu va mai plăti ratele. Atât timp cât creditul pt. locuinţă l-aţi contractat împreună, o puteţi obliga prin instanţă să achite partea ei de rată către bancă.
Faptul că v-a lăsat singur să plătiti ratele nu vă exonerează de obligaţia întreţinerii copilului minor. Faptul ca ratele vă împovărează aveţi posibilitatea să solicitaţi instanţei de tutelă micşorarea cuantumului, adică să vă scadă cota de contribuţie sub 25% din veniturile dvs. nete, corespunzător ratelor pe care le plătiţi. O altă varianta ar fi ca în cererea dvs.către instanţă să solicitaţi aplicarea cotei de întreţinere nu la venitul realizat din muncă, ci să arătaţi în concret că venitul dvs. net este diferenţa între venitul salarial şi cuantumul ratei pentru locuinţă, care abia aceasta să fie suma la care să se aplice cota de 1/4 cu titlul de obligaţie de întreţinere.
Atenţie mare şi la pasul următor divorţului, pentru că va urma partajul bunurilor comune. Va trebui sa dovediţi clar, cu martori, cu înscrisuri de la unitatea bancară că dvs. aţi plătit ratele
lunare ulterior părăsirii locuinţei de către fosta soţie, pentru că ea va cere partajarea cel puţin 1/2 în favoarea ei ca şi cum ar fi contribuit în mod egal la plata ratelor. Plus că este posibilitatea ca instanţa să îi acorde mai mult de 1/2 pe considerentul că ea a rămas cu copilul în grijă. Ori, dacă nu aveti cum dovedi că aţi plătit singur ratele, veţi pierde cu dreptatea în mână.
Când plătiţi ratele la bancă, chitanţa nu va face dovada că aţi achitat singur rata. Veţi ruga oficianta de la ghişeu să scrie pe verso-ul chitanţei "Achitat de .... ", să aplice ştampila şi să semneze. Sau, dacă e posibil, să achitaţi ratele prin bancomat direct din contul dvs.

Succes !
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
Niunin Tiberiu, Consilier juridic
Nu cred sa va fi aprobat banca un credit cu rate la 75% din salariu. De obicei nu se trece de 40% dar poate sunteti in situatia CHF.
E o tampenie divortul asta sub aceeasi locuinta cu aplicabilitate la mutare. E necesara o ancheta sociala sa constate unde s-a mutat mama cu copilul si daca acolo au conditii etc si doar apoi sa se stabileasca locuinta minorului (la mama sau la tata), respectiv obligatia la intretinere.
Apoi taxele de timbru pe partaj va vor rupe fiind 3% din masa partajabila.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator

Nu este in intentia mea sa renunt la intretinerea copilului; din contra - i-am propus sa achit integral cheltuielile legate de scoala, activitati extracurriculare, etc... dar insista pe pensie (600 lei)

oricum, multumesc mult de raspuns - mi se parea o solutie fara iesire pentru mine
Nu v-ați gândit și la darea în plată către bancă a apartamentului?
Decât să partajați o casă care nu vă aparține, și să mai plătiți 3% taxă de partaj......, nu v-ar fi o soluție mai convenabilă să vă mutați în chirie și scăpați de cel mai cumplit stres.
Poate fi o variantă, nu-i o sugestie, dumneavoastră știți ce-i mai bine.
Totuși, cum să partajezi o locuință care e a băncii? E absurd.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
suntem in situatia CHF si in plus s-au mai schimbat in 8 ani multe..
darea in plata din cate stiu e la votat in parlament

Alte discuții în legătură

Rugaminte lamurire executare silita tiby1 tiby1 Eu si cu fosta sotie de care am terminat recent divortul, am contactat (in timpul casatoriei) un credit de 50.000 ron de la banca. Titular de contract sunt eu ... (vezi toată discuția)
Divort, credit banca gabriel1970 gabriel1970 Buna ziua,as dori unele raspunsuri in legatura procesul de divort ce mi-a fost intentat de sotie.Avem doi copii dintre care unul minor.Problema nu ar fi pensia ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)