avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... IN LEGATURA CU LITERA I DIN CODUL MUNCIl
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

IN LEGATURA CU LITERA I DIN CODUL MUNCIl

BUNA SEARA IN URMA CU CATEVA ZILE AM FOST AMENINTATA DE CATRE ANGAJATOR CU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA CU LITERA I DEOARECE , IAM PREZENTAT DEMISIA MEA CU PREAVIZ . INTREBAREA MEA ESTE ARE VOIE ANGAJATORUL SA IMI DESFACA CONTRACTUL DE MUNCA CU LITERA I FARA A MA NOTIFICA IN SCRIS DOAR AMENINTANDUMA VERBAL SI DACA DA DATORITA CAROR FAPTE IL POATE DESFACE CU LITERA I DACA EU MI-AM RESPECTAT PROGRAMULDE MUNCA SI ATRIBUTIILE. POATE SA IL DESFACA IN URMA UNOR DIVERGENTE VERBALE ? SI INCA O INTREBARE AS AVEA DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL STOCUL / INVENTARUL SE FACE IN DOUA EXEPLARE UNUL RAMANAND LA ANGAJAT SI UNUL LA ANGAJATOR ? VA PUN ACESTA ULTIMA INTREBARE DEOARECE ANGAJATORUL SUSTINE CA STOCUL NU TREBUIE SA FIE FACUT IN DUBLU EXEMPLAR SI NU TREBUIE LUAT ACASA DE CATRE ANGAJAT . MULTUMESC ANTICIPAT SI ASTEPT RASPUNSURILE DIMNEAVOSATRA.
Cel mai recent răspuns: HRcons , utilizator 21:07, 29 Februarie 2016
Conform noului Cod al muncii nu mai este valabilă litera "i", ci este un alt articol cu alta literă corespunzător desfacerii contractului de muncă pe motive disciplinare.
Pentru a vă desface contractul de muncă din motive disciplinare trebuie să existe cel puţin o faptă gravă care să presupună cercetarea disciplinară, cum ar fi lipsa nemotivată repetată de la programul de muncă, neîndeplinirea sarcinilor de servici sau îndeplinirea defectuoasă. Pentru aceasta trebuie efectuata o cercetare disciplinară, cu convocarea dvs. în scris, cu exprimarea apărărilor dvs. de care înţelegeţi să vă folosiţi. Aşa că angajatorul are multe de făcut până să emită decizia de concediere din motive de disciplină, timp în care dvs. vă vedeţi interesul. Dacă vă depuneţi demisia,preavizul nu poate fi mai mare de 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie.
În eventualitatea că veţi ajunge în instanţă, dvs. trebuie să dovediţi prin orice mijloc de probă că aţi depus în scris demisia. Dacă angajatorul a refuzat să o înregistreze, comunicaţi-i-o prin e-mail şi/sau poştă cu confirmare de primire, iar sancţiunile legale pentru săvârşirea acestor abuzuri îl vor costa prea scump.
Că a trecut la intimidări, sfatul meu este să nu vă lăsaţi intimidată şi să depuneţi imediat o plângere la I.T.M. pentru abuzurile pe care le săvârşeşte şi că refuză să vă înmâneze un exemplar al situaţiei stocurilor odată cu predarea gestiunii. Îl vor potoli imediat inspectorii I.T.M. şi se va mai alege şi cu o amendă.

Succes!
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
Niunin Tiberiu, Consilier juridic
Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci c.i.m. inceteaza la data expirarii perioadei de preaviz.

In acest caz, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Situatie in care, angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

... că refuză să vă înmâneze un exemplar al situaţiei stocurilor odată cu predarea gestiunii. Îl vor potoli imediat inspectorii I.T.M. şi se va mai alege şi cu o amendă.


Care ar fi textul de lege care sanctioneaza asa ceva, intrucat situatia stocurilor si predarea gestiunii nu intra in atributiilIe ITM-ului ?
D-le Vasile, răspund la întrebarea "Care ar fi textul de lege care sanctioneaza asa ceva, intrucat situatia stocurilor si predarea gestiunii nu intra in atributiilIe ITM-ului ?"

Încetarea activităţii cu predarea gestiunii sub semnătură opozabilă părţilor implică obligaţia ca părţile să deţină înscrisul completat şi semnat. Predarea-primirea gestiunii se face după o inventariere comună între comisia de inventariere şi gestionar, conform căreia se stabilesc plusurile şi minusurile din gestiune. Sunt evidente consecinţele semnării centralizatorului cu neînmânarea către gestionar. Ce dovadă are gestionarul că a predat corect inventarul dacă nu deţine un exemplar al centralizatorului stocurilor?
Ori, procesul verbal de predare-primire, fie şi în copie, este un înscris întocmit cu ocazia încetării activităţii, ocazie cu care se înmânează fostului salariat toate înscrisurile la care este obligat angajatorul.
De exemplu, angajatorul refuză să elibereze recomandarea odată cu predarea celorlalte înscrisuri fostului salariat. Refuzul va fi constatat de inspectorii ITM şi sancţionat ca atare.
Predarea - primirea unei gestiuni nu intra sub incidenta legislatiei muncii , ci a celei financiar-contabile.
ANAMARIA1996 a scris:

INTREBAREA MEA ESTE ARE VOIE ANGAJATORUL SA IMI DESFACA CONTRACTUL DE MUNCA CU LITERA I FARA A MA NOTIFICA IN SCRIS DOAR AMENINTANDUMA VERBAL

Chiar daca litera I nu mai este in vigoare, am inteles exact intrebarea. Raspunsul meu este NU. Angajatorul nu are voie sa va desfaca contractul de munca fara a va notifica in scris. Mai mult decat atat angajatorul trebuie sa stabileasca ce anume abatere disciplinara ati comis conform Regulamentului Intern si sa deruleze o cercetare disciplinara conform legii, la care veti fi convocata pentru a va sustine apararile.
Din punctul meu de vedere angajatorul nu vrea sa faca altceva decat sa va intimideze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie alexandruz alexandruz Lucrez ca gestionar la o firma de distributie . Am gasit un alt job la care ar trebui sa incep activitatea inainte ca perioada de preaviz sa se termine. ... (vezi toată discuția)
Va rog putin ajutor demisie, cim mihai_mol mihai_mol Buna ziua, am si eu nevoie de ajutor din partea Dvs. Am o problema (de fapt nu e problema mea ci a logodnicei mele), ea s-a angajat vara asta la o firma, zice ... (vezi toată discuția)
Gestiune in perioada cim perioada determinata diadora_74 diadora_74 Intr-un CIM pe perioada determinata este obligat angajatul sa preia gestiunea?! Daca refuza sa-si dea acordul, care pot fi consecintele? Poate fi obligat? (vezi toată discuția)