avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere pentru desfasurare activitati sindicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere pentru desfasurare activitati sindicale

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: Un angajat care este si lider de sindiat a formulat o adresa prin care aduce la cunostinta angajatorului faptul ca isi desfasoara activitatea sindicala conform prevederilor CCM existent (care prevede ca salariatii care au fctii sindicale au dreptul la reducerea programului lunar de munca cu 5 zile)si arata care sunt cele 5 zile in care va lipsi.
INTREBARE: Liderul de sindicat nu trebuie sa depuna si dovezi in acest sens, din care sa rezulte ca participa la activitati sindicale in zilele enumerate de acesta? Nu trebuie dat si acordul angajatorului in acest sens? Exista mentionat legal acest fapt?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 20:44, 5 Martie 2016
Legea nr.62/2011
art.35
(1) Membrii aleşi în organele executive de conducere ale sindicatului care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de angajaţi au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un număr de zile destinate activităţii sindicale, negociate prin contractul sau acordul colectiv de muncă la nivel de unitate, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale pentru aceste zile.
(2) Zilele neutilizate pentru activitatea sindicală într-o lună nu pot fi reportate pentru luna următoare.
(3) Modalitatea de desfăşurare a activităţilor sindicale în timpul programului normal de lucru se stabileşte de către părţi prin contractul sau acordul colectiv de muncă la nivel de unitate.
In ccm-ul societatii in cauza, exista stipulat faptul ca salariatii care indeplinesc fctii de conducere in sindicat, au dreptul la reducerea programului lunar de lucru in limita a 5 zile/luna/om cu plata drepturilor salariale ptr. activitatile sindicale desfasurate... Liderul de sindicat a formulat o adresa prin care informeaza angajatorul ca isi va desfasura activitatea in zilele de x,y,z,a,b conform prevederilor ccm ptr. activitati sindicale
Intrebarea era daca acest lider nu are obligatia de a depune documente justificative pentru activitatile sindicale ce urmeaza sa le desfasoare...
Nu are nicio astfel de obligatie.
Deci pur si simplu beneficiaza de zile libere doar pentru ca este lider de sindicat? Si daca se deplaseaza intr-o alta localitate nu este nevoie de acceptul angajatorului?
Nu este nevoie de niciun acord al angajatorului in ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatii sindicale.

In perioada mentionata de liderul de sindicat, nu exista obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale pentru aceste zile.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca un angajator este obligat sa acorde zile 23 zile libere platite pentru liderul de sindicat pe anul 2012?Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Lideri sindicat mancipri mancipri Intr-o unitate bugetara fara contract colectiv de munca, liderii de sindicat, pot beneficia de cele 4 zile libere consacrate activitatii sindicale stipulate in ... (vezi toată discuția)
Membrii comisiei de negociere Elena_Denisa Elena_Denisa Buna dimineata, salariatii membrii de sindicat care fac parte din comisia de negociere a CCM si sunt scosi din activitate in zilele in care au loc ... (vezi toată discuția)