avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca un angajator este obligat sa acorde zile 23 zile libere platite pentru liderul de sindicat pe anul 2012?Trebuie sa prezinte dovezi ca a desfasurat activitate sindicala? Mentionez faptul ca, conform CCM aplicabil "ART. 171
(1) Angajatorul va permite membrilor sindicatelor afiliate organizaţiilor sindicale semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă să urmeze cursurile de formare organizate de sindicate; în perioada respectivă, cursantul beneficiază de toate drepturile aferente locului de muncă, pentru o perioadă de până la 15 zile lucrătoare/an, conform prevederilor prezentului contract colectiv de muncă.
(2) Persoanele alese în structura de conducere a organizaţiilor sindicale, afiliate organizaţiilor sindicale semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă beneficiază de reducerea programului normal lunar de lucru cu 5 zile lucrătoare, cumulat sau fragmentat.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2) din prezentul articol, drepturile salariale cuvenite se păstrează integral.
(4) Activitatea liderilor organizaţiilor sindicale, afiliate organizaţiilor semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi este asimilată ca vechime în activitate managerială în domeniu."
iar conform LEGII 62/2011 a dialogului social " ART. 35(1) Membrii alesi in organele executive de conducere ale sindicatului care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de angajati au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un numar de zile destinate activitatii sindicale, negociate prin contractul sau acordul colectiv de munca la nivel de unitate, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale pentru aceste zile.
(2) Zilele neutilizate pentru activitatea sindicala intr-o luna nu pot fi reportate pentru luna urmatoare.
(3) Modalitatea de desfasurare a activitatilor sindicale in timpul programului normal de lucru se stabileste de catre parti prin contractul sau acordul colectiv de munca la nivel de unitate."
Art. 225 din Codul Muncii prevede:" Numarul de ore in cadrul programului normal de lucru pentru reprezentantii salariatilor destinat in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin negociere directa cu conducerea unitatii".
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:11, 26 August 2013
Avand in vedere ca , ccm aplicabil nu prevede alte dispozitii referitoare la modul de acordare a acelor zile , sunt de parere ca sunt incidente prevederile Legii nr.62/2011 si anume, zilele neutilizate pentru activitatea sindicala intr-o luna nu pot fi reportate pentru luna urmatoare.

Din cate se observa , nici ccm-ul aplicabi si nici Legea nr.62/201 sau codul Muncii nu solicita prezentarea dovezii ca a desfasurat activitate sindicala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lideri sindicat mancipri mancipri Intr-o unitate bugetara fara contract colectiv de munca, liderii de sindicat, pot beneficia de cele 4 zile libere consacrate activitatii sindicale stipulate in ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru desfasurare activitati sindicale cristina69 cristina69 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Un angajat care este si lider de sindiat a formulat o adresa prin care aduce la cunostinta angajatorului faptul ca isi ... (vezi toată discuția)
Membrii comisiei de negociere Elena_Denisa Elena_Denisa Buna dimineata, salariatii membrii de sindicat care fac parte din comisia de negociere a CCM si sunt scosi din activitate in zilele in care au loc ... (vezi toată discuția)