avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... detectoare gaz obligatorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

detectoare gaz obligatorii

Buna ziua,

Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un aragaz?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 11:41, 22 Noiembrie 2018
Normele tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale - NTPEE-2008 s-au schimbat prin Norma tehnica din 05/02/2009, publicata in M Of, Partea I nr. 255bis din 16/04/2009 si aprobata prin ordinul ministrului
Toate incaperile in care se monteaza aparate de utilizare a gazelor naturale,se prevad cu suprafetele vitrate, sub forma de ferestre, luminatoare cu geamuri, uşi cu geam sau goluri, toate la exterior, sau spre balcoane sau spre terase vitrate cu suprafata minima de:
•0,03 m2 pe m3 de volum net/incapere, in cazul constructiilor din beton armat;
•0,05 m2 pe m3 de volum net/incapere, in cazul constructiilor din zidarie.
In cazul in care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala= securizat, termopan etc, se recomanda montarea detectoarelor automate de gaze cu limita inferioara de sensibilitate 2% CH4 in aer, care actioneaza automat asupra robinetului de inchidere=electroventil -al conductei de alimentare cu gaze naturale al consumatorului=
aragaz,CT
Incepand cu anul 2008, montarea detectoarelor automate de gaze naturale, pentru
incaperile in care sunt instalate aparate de utilizare gaze naturale , este obligatorie.

Da, de anul acesta, ANRE a impus montarea acestor senzori. Firmele care fac verificarea la 2 ani sau revizia la 10 ani monteaza si acesti senzori.
Cred ca ANRE a inceput sa devina un gen de IGSU, pentru asociatiile de proprietari. Ca sunt utile aceste detectoare si acesti senzori, nu contesta nimeni. La fel si cu montarea contoarelor de gaze, individuale, pentru fiecare proprietar. Nu da insa nici o solutie referitoare la montarea acestora. Am vazut intr-o bucatarie a unui apartament de trei camere, montat un astfel de contor de gaze. Este cea mai oribila priveliste! De asemenea, dupa cum se stie in cele mai multe cazuri toate aragazurile sunt montate cat mai aproape de teava de gaze care trece din apartament in apartament, pe verticala. Unde Doamne sa mai pui si astfel de monstruozitate, alaturi de acel contor? De ce nu se preocupa de reducerea costului energiei electrice astfel incat aceasta sa fie lolosita in la bucatarii in locul gazelor naturale? Pentru ca asa este in cele mai multe tari din UE? Sau sa se preocupe de gasirea solutiilor pentru ca, cu bani celor din UE, sa scoata toate serviciile pe hol si de acolo sa intre, contorizat, in fiecare apartament?
De obicei contorul de gaz se monteaza in afara apartamentului, in aproprierea usii.
Iar alarma de gaz este doar un aparat mic cu un fir care se baga in priza. Trebuie sa fie in incaperea cu aragazul, dar puteti sa il puneti oriunde. Eu l-am bagat in priza si l-am pus pe mobila de bucatarie, este insesizabil, ocupa doar un loc in priza.
Ce se intampla cand coci vinete pe aragaz si se degaja putin fum sau daca utilizezi un spray deodorant in bucatarie ? Se declanseaza alarma senzorului si se creeaza panica in bloc pana aerisesti, unii vecini poate iti sparg usa crezand ca nu e nimeni acasa altii fug din cladire sa scape de suflul exploziei iminente ...!!!

Alte discuții în legătură

Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea Maart102 Maart102 Buna ziua, Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema: Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data ... (vezi toată discuția)
Detector de gaze in apartamente sode sode Va aduc in atentia Dvs.urmatoarea situatie. Acum 9 ani In urma desfiintarii centralei termice din cartierul unde locuiesc am montat o centrala termica proprie ... (vezi toată discuția)