avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea

Buna ziua,
Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema:
Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data mutarii mi-am montat o plita electrica pe inductie iar gaze nu am folosit deloc. La ultimul control facut in bloc la instalatia de gaze, cei care au efectuat reviziile mi-au spus ca trebuie sa imi montez detector de gaze cu toate ca prin apartamentul meu nu trece coloana de gaze.
Alimentarea cu gaze a fost facuta in trecut, la aragazul fostilor proprietari, printr-o teava de aproximativ 5 cm care iese din perete (coloana fiind in apartamentul vecin).
Mentionez ca aceasta teava este inchisa de acum 10 ani cu robinet si dop.
Am citit normele ANRE iar, din cate inteleg de acolo, detectorul este necesar doar daca ai consumator de gaze sau daca incaperea este traversata de o coloana de gaze, ceea ce nu exista in cazul meu.
Sunt curios daca a mai intampinat si altcineva aceasta problema si cum s-a rezolvat. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: akuda , utilizator 17:06, 23 Mai 2022
Atat timp cat exista instalatie de gaze care iese din perete si care este obturata,la consumator rezulta ca in interior exoista gaze,motiv pentru care este obligatoriu sa dati curd cererii operatorului economic acreditat pentru verificare instalatie de gaze condominiu
Este vorba despre obligativitatea montarii senzorului de gaz. Nu au fost probleme pana anul acesta cu verificarea, au intrat, au vazut si au notat ca teava este prevazuta cu robinet si dop. Doar firma care a verificat anul acesta insista ca trebuie detector de gaze instalat chiar daca nu am consumator si nici coloana care sa traverseze incaperea. Am cerut in scris de la ANRE un raspuns oficial, astept sa vad ce imi spun... pana atunci eram curios daca s-a mai confruntat cineva cu o problema asemanatoare.

ynocentta a scris:

Atat timp cat exista instalatie de gaze care iese din perete si care este obturata,la consumator rezulta ca in interior exoista gaze,motiv pentru care este obligatoriu sa dati curd cererii operatorului economic acreditat pentru verificare instalatie de gaze condominiu

De pe site-ul ANRE :
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2022
latka, moderator
Dupa cum am spus in mesajul initial, am citit normele ANRE, care sunt destul de vagi si interpretabile dupa parerea mea. Citez mai jos:
art. 129 alin. (1) “Toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafețe vitrate, definite conform art. 128 alin. (1) lit. e), cu suprafața minimă totală de: a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din beton armat; b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din zidărie;” - nu se aplica in cazul meu, nu am consumator de gaze, folosesc plita pe inductie si cuptor electric
art. 129 alin. (2) „Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.” - nu se aplica in cazul meu, teava care iese din perete este sigilata cu robinet si dop, ce sa inchida electroventilul?
art. 144 alin. (1) “În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.” - idem art. de mai sus, teava este inchisa cu robinet si dop
"În camerele din apartamentele contorizate individual sau din apartamentele care nu sunt deservite de aparate consumatoare de combustibili gazoși ce sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din cadrul unei clădiri de locuit multietajate, pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații." - nu se aplica in cazul meu, coloana nu traverseaza apartamentul meu, trece pe la vecinul de vis-a-vis

latka a scris:

De pe site-ul ANRE :
[ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2022
Maart102, utilizator
In vederea asigurarii sigurantei, trebuie montat detector daca aveti un crampei de teava care are gaze naturale in el.
Acea teava se poate sparge, fisura din greseala de oricine. Ies gaze? Cine le opreste? Doar detectorul nou. Incercati sa intelegeti logica. Atata timp cand sunteti la bloc trebuie sa va supuneti unor legi pt a fi cu totii in siguranta, altfel va puteti muta la casa

Alte discuții în legătură

Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)