avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie de necrezut , ....
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie de necrezut , ....

Buna ziua . Am un frate , mai mare decat mine cu 15 ani , ce este bolnav psihic si se afla internat in institutii specifice ale statului ( actualmente se afla intr-un centru rezidential al statului roman , in jud. SUCEAVA ) , de aproximativ 35 de ani in urma ( a mai fost si in alte centre ).Are pensie de boala de 420 lei lunar .Parintii mei au decedat . cel mai recent tata in luna februarie 2016 .Fratele are o fata , ce ii poarta inca numele , adult de peste 30 ani , necasatorita si are loc de munca .Internarea fratelui s-a facut cu foarte multi ani in urma de catre parintii mei .El sufera de schizofrenie de un anumit tip , etc. ... Eu sunt casatorit am trei copii ,nu am loc de munca ( sunt somer neindemnizat inregistrat la camera de munca cu dosar activ ) , lucreaza doar sotia , ce are un venit de aprox 970 lei net lunar ( in conditia in care la calculul net actual are 4 persoane in intretinere .Autoritatile din judet ( apartinand de min. muncii si protectiei sociale ) au dispus efectuarea unor anchete sociale si in cazul familiei mele si a nepoatei ( fratele este divortat de sotie de vre-o 30 ani in urma ) in scopul intentiei acestora ( autoritati ) de a forta plata pana la suma de 602 lei diferenta de la 420 de catre apartinatori rude de gradul 1 si 2 .Puteti sa i-mi spuneti , in cazul meu , se poate dispune plata fortata ( potentiala poprire pe salariul sotiei ) ptr. o parte din aceasta diferenta ( practic eu si familia mea sotie si trei copii nu avem nici o vina fata de aceasta stare de fapt si pe deasupra venitul net pe cap de membru de familie este de sub 200 lei si mai avem si doua rate --ne mai ajutam un pic si cu alocatia de sprijin ) ??? Mi se pare a fi o potentiala impunere absurda ,de abuz .Eu am propria mea familie ( am 43 de ani ) , deabia ne descurcam de pe o luna pe alta si nu am nici un fel de vina ptr. boala cronica psihica ( veche de peste 35 de ani ) a fratelui meu .Va rog din suflet sa i-mi raspundeti la intrebare ,pur si simplu i-mi vad amenintata financiar familia si copii .:(
Cel mai recent răspuns: nicoleta001 , utilizator 13:56, 1 Martie 2016
Dumneavoastră sunteţi ruda de gradul I şi nu aveţi venituri, cred că puteţi sta liniştit.
Fratii sunt rude de gradul 2, copilul lui e primul obligat cf legii.
In orice caz, sotia dvs nu va avea poprire pe salariu.
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Aveți dreptul să-l externați și să-l luați acasă, îi dați medicamentele acasă, rețetă gratuită prin ambulator și rezolvați problema nepoatei.
Problema este a nepoatei ca o sancțiune pentru familiile care își uită părinții în sanatoriile de psihiatrie, așa zișii bolnavi nefiind chiar atât de grav bolnavi încât să fie abandonați în sanatorii.
Dar dumneavoastră ca frate îl puteți ajuta în felul următor:
1. Are o pensie de 420 lei, îi mai puteți face și o pensie de handicap gradul 1 sau 2, și de exemplu dacă obține gradul 2 de handicap, mai primește lunar încă 272 lei.
2. Dacă primește gradul 1 de handicap, dumneavoastră puteți fi angajat îngrijitor(se numește ASISTENT PERSONAL), și primiți o INDEMNIZAȚIE de 698 lei în anul 2016.
3. La gradul 1 de handicap mai primește în plus o indemnizație de 340 lei pe lângă pensia de 420 lei.
4. Multe alte drepturi, scutire de impozit pe proprietate, ajutor alimentar prin programul de la UE.....
Poate fi angajat oricine din familia extinsă, ca asistent personal.
M-am gândit la dumneavoastră că, dacă tot nu aveți loc de muncă, ați putea avea astfel un venit, și v-ar merge vechimea în câmpul muncii, iar la 65 de ani ați beneficia de pensie.

Citiți aici TEMEIUL LEGAL și CONDIȚIILE birocratice:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Super idee , sa aduca un bolnav psihic, necunoscut pt copiii lui, acasa ( nici nu mai conteaza daca are spatiu).:thumbup:

Banuiesc ca nu va fi toata viata somer si sa traiasca din pensia / indemnizatiile fratelui( daca handicapul e accentuat, ia indemnizatii cumulate de 234 de lei)
gi-jane2 a scris:

(daca handicapul e accentuat, ia indemnizatii cumulate de 234 de lei)

272 de lei este indemnizația pentru ACCENTUAT, nu 234.

Referitor la sugestie, e doar o idee, omul știe ce spațiu are, ce condiții are..., și eventual cum se manifestă boala fratelui.

Dacă nu i se potrivește lui, poate fi o variantă pozitivă pentru alții care citesc topicul și au situații similare în familie, cu diverse situații de invaliditate.

Un bolnav psihic e mult mai sănătos decât un alcoolic, un drogat.
Majoritatea sunt oameni normali ca toți bolnavii, fără nici o diferență de alți bolnavi cu alte boli decât psihice, doar că nu au capacitatea de a munci și de a-și câștiga singuri existența.

Dar cel puțin, poate umbla pentru el să-i majoreze veniturile, și astfel să nu-i oblige sanatoriul să plătească rudele de gardul 1 și posibil 2, din buzunarul propriu diferența de peste 420 lei.

420 pensie + 272 accentuat = 692 lei lunar care să intre în contabilitatea sanatoriului.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
ContSters379576, utilizator

Alte discuții în legătură

Sunt o persoana cu handicap accentuat. am băgat un dosar la casa de pensii ptr.o pensie de invaliditate si mi l-au respins, ca cică nu as fi bolnava așa de rau alexandra_campeanu alexandra_campeanu Ma pot angaja, daca sunt persoana cu handicap accentuat definitiv? Am 41 ani, am un copil in întreținere si o indemnizație mica de 272 lei? Mi se va tăia ... (vezi toată discuția)
Am un baiat de 20 ani cu autism si nu mai pot gestiona situatia. ... natasav natasav Am un baiat de 20 ani cu autism si nu mai pot gestiona situatia. Am facut cerere la DGASPS pentru institutionalizare de aproximativ 1 an cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Cât la sută ai sansa de castig in instanta? ContSters412228 ContSters412228 Daca ai o dovadă de fisă medicală cu diagnosticul de scleroza ce poti castiga intr -un proces .?Poți sa ceri daune ?Timp de 20 de ani a trebuit sa accept ... (vezi toată discuția)