Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a solicita concediul de odihna si a primi aprobarea totodata:
- ocup pozitie de conducere (Director restaurant) si am o colega cu aceeasi functie;
- din anul 2015 am 14 zile de concediu neefectuate iar din anul 2016, 3.
- in realitate, avand in vedere functia, "reusesc" sa lucrez si aproximativ 70h/ saptamana, cu toate ca in pontajul pe care il efectuez prevede 5 zile lucratoare (8h/zi) urmate de 2 libere.
- Programarea concediilor nu a fost facuta, administratorii nefiind interesati sa o faca;
- Administratorii nu sunt romani, nu se pricep la legislatia in munca din Romania, si apeleaza la sfaturile unei firme de HR.
IMI DORESC sa iau concediul de odihna, daca se poate integral, incepand cu data de 9 ianuarie. Va rog sa imi spuneti daca, avand inlocuitor pe aceeasi functie, si avand zile de concediu ramase restante din 2015, pot primi refuzul obiectiv al angajatorului. De asemenea, as dori sa iau concediul conform contractului de munca ( 5 zile concediu, 2 libere din contract, 5 zile concediu, 2 libere din contract).
1. Art. 146 C.mun.
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
....
Asadar, pentru 2015 , angajatorul este obligat sa va acorde CO.
2. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Concediu de odihna
Liz.R
Se da urmatoarea situatie: O cunostinta de-a mea si-a luat anul trecut (2017) sub 7 zile de concediu de odihna, iar de la firma i s-a spus la inceputul anului ... (vezi toată discuția)