avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna seara, mai am de efectuat cateva zile de concediu pe 2015, cum pot sa imi oblig angajatorul sa-mi acorde acest rest ?
Daca nu imi acorda, pot sa ii cer bani pentru acele zile chiar daca nu plec din unitate ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 21 Februarie 2016
1. Art. 146 C.mun.
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

2. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna Rover79 Rover79 Daca am lucrat la o firma timp de 1 an de zile,fara sa beneficiez de concediu de odihna cele 21 de zile nu se platesc de catre firma? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna steluta-tah steluta-tah Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Carmen M6 Carmen M6 Buna ziua,angajatorul poate anula concediul de odihna din anul 2016? Poate angajatorul sa nu acorde concediu de odihna pe motiv ca angajatul nu are justificare ... (vezi toată discuția)