avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m luat la timp în 2016 ?

As dori sa știu dacă Stand acasă angajatorul este obligat sa îmi plătească concediu de odihna.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: steluta-tah , utilizator 09:08, 25 Ianuarie 2017
1. In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. (art.146 alin.2 C.mun.)

Asadar, angajatorul este obligat sa va acorde zilele de CO neefectuate in 2016 pana la data de 01.07.2018.

2. Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu.

3. Compensarea in bani a zilelor de CO neefectuate este posibila numai in situatia incetarii contractului individual de munca, potrivit art.146 alin.3 C.mun.

4. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Vă mulțumesc frumos. .sar'mana!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numar de zile de concediu de odihna miki36 miki36 Buna ziua, sunt angajata la o firma din 18 APRILIE 2016,vreau sa stiu daca am zile legale pentru concediu de odihna pana la sfarsitul anului 2016 si ce ... (vezi toată discuția)
Refuzul aprobării unei cereri de acordare a concediului de odihnă neefectuat în 2016 Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Un angajat bugetar, deci căruia i se aplică prioritar dispozițiile H.G. nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariatilor din ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna Madalin196 Madalin196 Buna ziua! Am si eu o intrebare,am 21 de zile d concediu pe anul acesta si angajatorul nu a vrut sa imi dea nici o zi din cauza faptului k avem mult de ... (vezi toată discuția)