avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul aprobării unei cereri de acordare a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul aprobării unei cereri de acordare a concediului de odihnă neefectuat în 2016

Un angajat bugetar, deci căruia i se aplică prioritar dispozițiile H.G. nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariatilor din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitatile bugetare, nu a efectuat tot concediul de odihnă aferent anului 2016 în perioadele în care era programat. Acesta nu a solicitat modificarea planificării și nici nu i s-a cerut de către conducerea din 2016 a instituției să stea la serviciu. Pe scurt, nici el nu a respectat programarea și nici conducerea nu a verificat dacă aceste programări sunt respectate.

Acum a formulat cerere privind acordarea zilelor de concediu de odihnă neefectuate în 2016, însă conducerea s-a schimbat. Actualul conducător refuză aprobarea cererii întrucât angajatul nu și-a respectat programarea din 2016.

Eu înclin să spun că ar trebui ca angajatului să i se aprobe cererea, însă și conducătorul are dreptate: concediul de odihnă e un drept, însă, ca orice drept, trebuie exercitat așa cum prevede legea.

Dvs. ce părere aveți, cererea ar trebui aprobată sau nu?

Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2018
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 14 Mai 2018
Pana la 01.07.2018 , angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat din 2016, conform art.146 alin.2 C.mun.

In speta, cererea trebuie aprobata.

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, se poate sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna steluta-tah steluta-tah Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m ... (vezi toată discuția)
Numar de zile de concediu de odihna miki36 miki36 Buna ziua, sunt angajata la o firma din 18 APRILIE 2016,vreau sa stiu daca am zile legale pentru concediu de odihna pana la sfarsitul anului 2016 si ce ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului ! Fartusnic Fartusnic Buna seara , am si eu o intrebare , legata tot de locul de munca : un angajat cu contract de munca individual , perioada nedeterminata ... nu isi poate lua ... (vezi toată discuția)