avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Consultare sindicat & concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Consultare sindicat & concediu medical

Buna ziua,

Va rog, consultanta in urmatoarele doua aspecte:
1. avem sindicat reprezentativ dar nu avem CCM la nivel de unitate. Care sunt ariile in care suntem obligati sa ne consultam cu sindicatul?
2. un salariat a fost depistat cu echilotestul, ca a consumat alcool in timpul programului de lucru. A doua zi a prezentat un certificat de CM din care reiese ca in ziua testarii (pontat, martori etc), el a fost in CM... clar nu e in regula dar cum putem proceda?
Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Elena_Denisa , utilizator 16:03, 1 Martie 2016
Legea nr.467/2006
Art. 5. - (1) Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:

a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia romana privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.
(2) Informarea se face intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzatoare, pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema in mod adecvat si sa pregateasca, daca este cazul, consultarea.

(3) Consultarea are loc:
a) intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzatoare, pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema in mod adecvat si sa elaboreze un punct de vedere;
b) la un nivel relevant de reprezentare a conducerii si a reprezentantilor angajatilor, in functie de subiectul discutat;
c) pe baza informatiilor furnizate de angajator, in conformitate cu prevederile art. 3 lit. e) si a punctului de vedere pe care reprezentantii angajatilor au dreptul sa il formuleze;
d) astfel incat sa permita reprezentantilor angajatilor sa se intalneasca cu angajatorul si sa obtina un raspuns motivat la orice punct de vedere pe care il pot formula;
e) in vederea negocierii unui acord privind deciziile care se incadreaza in obligatiile angajatorului, prevazute la alin. (1) lit. c).
Va multumesc mult de tot!
Ma poate ajuta cineva si cu punctul 2, va rog?
Chiar nu stie nimeni cum se procedeaza in situatia in care un salariat iti prezinta CM pentru o zi in care a fost prezent la munca si pontat ca atare? :(
Se poate contesta acel certificat medical.

Odata cu testarea lui , s-a incheiat si un proces-verbal?
Da, exista p.v., exista martori, semnatura lui etc. Cum se poate contesta...?

Alte discuții în legătură

Concediu medical AurelCh AurelCh Buna ziua.As vrea sa stiu daca angajatorul are dreptul sa ceara analizele medicale,diagnosticul exact si scrisoare medicala de la angajatul aflat in concediu ... (vezi toată discuția)
Contestatie privind eliberarea nejustificata a c.m. ContSters146823 ContSters146823 In conformitate cu art.88 din ordinul CNAS nr. 60/32/2006 de aplicare a OUG 158/2005, institutia unde lucrez a contestat la CJAS modul de eliberare a unui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! cum poate fi sanctionat un angajat, care in timpul ... andynyul andynyul Buna ziua ! Cum poate fi sanctionat un angajat, care in timpul concediului medical, lucreaza la negru intr-un alt loc ? Trebuie dovedit ? Cum ? Multumesc (vezi toată discuția)