avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... parintii vand pamantul nepotilor nu copiilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

parintii vand pamantul nepotilor nu copiilor

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Bunica mea are 3 copii, si este inca in viata. S-a inteles cu copii sa le dea cate 20 ari de teren loc de casa. 2 dintre copii au primit pamantul prin act de vanzare cumparare, dar la unul ia trecut 20 ari pe nepot nu pe mama lui fara ca acesteia sai spuna nimic. Este legal ceea ce a facut fiica? ca a luat pamantul fara ca mama ei sa stie ca bunica i la dat direct ei? Se poate face ceva ca mama sa isi recupereze pamantul de la fiica? pt ca ea era mostenitor direct nu fiica ei care este nepoata pt bunica. va rog sa imi spuneti.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 10:07, 7 August 2009
doamna in cauza in calitate de proprietar poate vinde bunurile sale cui doreste,
nefiind ingradita de lege in vreun fel .
Bunica, fiind proprietara bunurilor, in speta teren, poate sa dispuna dupa bunul plac de acestea, sa le instraineze oricui doreste.
Deci, nu aveti ce sa-i reprosati si nici nu a savarsit vreo ilegalitate.
Da, proprietarul poate vinde oricui bunurile sale.
Art. 841. Liberalitãtile, fie fãcute prin acte între vii, fie fãcute prin testament, nu pot trece peste jumãtatea bunurilor dispunãtorului, dacã la moarte-i lasã un copil legitim; peste o a treia parte, dacã lasã doi copii; peste a patra parte, dacã lasã trei sau mai multi. (C. civ. 664 si urm., 874 si urm., 939).
daca bunica are de unde si...respecta legea, la momentul oportun cel de-al treilea copil va beneficia de partea lui (ei) din rezerva......ce vina sa aibe fiica.(adica nepoata)ea o sa fie cea mai castigata....vanzarile au fost adevarate?, in adevaratul sens sau....adica a luat banii... bunica?!

:rtfm:
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
bonicol, utilizator
in speta este vorba de acte de dispozitie, iar nu de liberalitati .
vorbim de doua lucruri diferite .

Alte discuții în legătură

Ce spun art. 841si 847 din codul civil ? multumesc moise valerica moise valerica fratele mamei mele a facut testament unui cetatean in care declara ca este testamentul la facut la 88 de ani .si lasa Va multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Act de donatie ContSters188379 ContSters188379 mama sa recasatorit .el avea un copil din prima casatorie si ea 2.dar el avea un apartament de unde era mostenire de la prima sotie .apartamentu sa vandut si ... (vezi toată discuția)
Mostenire - urgent dadam dadam Stimate Doamne, Stimati Domni, Ma adresez Dumneavoastra in speranta ca voi primi un raspuns cit mai repede cu putinta. Prezint mai jos cazul a doua surori, ... (vezi toată discuția)