avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - urgent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - urgent

Stimate Doamne, Stimati Domni,
Ma adresez Dumneavoastra in speranta ca voi primi un raspuns cit mai repede cu putinta.

Prezint mai jos cazul a doua surori, singurele mostenitoare de pe urma tatalui lor ( mama lor a murit 8 ani in urma si partea ei de mostenire a fost impartita conform legii intre sot si cele 2 fiice).

Sora mica a primit prin testament intreaga masa succesorala din partea tatalui.
Conform Codului Civil , (Art.830 (1) "Rezerva succesorală a fiecărui mostenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal."

Deci, sora desmostenita ar avea dreptul la un sfert din masa succesorala de pe urma tatalui, iar sora "legatar universal" ar trebui sa primeasca prin lege, 3/4.

In schimb, Notariatul a decis ca masa succesorala sa fie impartita astfel: 2/3 legatarul universal si 1/3 legatarul rezervatar. Notariatul citeaza art. 76, 83, 86 din Legea 36/1995 precum si art. 841 din Codul Civil.
Or, aceste articole citate de Notariat nu specifica cum se face impartirea masei succesorale.

Exista o alta legislatie care permite Notariatului sa decida schimbarea procentelor specificate prin Codul Civil ?
Poate fi combatuta o asemenea decizie deja semnata de reprezentantul legal al legatarului universal ?

Asteptam un raspuns din partea dumneavoastra.
Cu stima,
Dumitru Adam.
P.S. Nu doresc sa intru in amanunte asupra deciziei tatalui de a dezmosteni una din fiice, precizez doar ca atunci cind o persoana ia o asemenea decizie, exista temeiuri sa o faca.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 19:47, 6 Ianuarie 2007
Art. 841
Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte-i lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste a patra parte, daca lasa trei sau mai multi.
ESte vorba de o impartire in cote ideale. Impartirea efectiva se va putea realiza printr-un partaj incheiat tot de notarul respectiv in baza cotelor ideale.
...Iar daca nu sunteti multumit de imparteala facuta de notar, va puteti adresa instantei, cale ce este aleasa atunci cand mostenitorii nu se inteleg cu privire la impartirea bunurilor mostenirii.
Art 830 din Codul Civil este cu totul altul. De unde l-ai scos? Iar notarul nu a luat banii degeaba...:D

Chiar daca tatal a vrut sa lase tot... rezerva descendentilor este de 2/3 din mostenire in cazul a doi copii. Deci acel "tot" se reduce la restul de 1/3 care-i va reveni surorii mai mici conform vointei testarului... Rezerva de 2/3 se va imparti in mod egal intre cei 2 copii. Altfel spus 2/3 aia mica si 1/3 aia mare. :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2007
o_mores, utilizator
...Art. 841. Liberalitãtile, fie fãcute prin acte între vii, fie fãcute prin testament, nu pot trece peste jumãtatea bunurilor dispunãtorului, dacã la moarte-i lasã un copil legitim; peste o a treia parte, dacã lasã doi copii; peste a patra parte, dacã lasã trei sau mai multi. (C. civ. 664 si urm., 874 si urm., 939). ...asta e articolul corect la care face trimitere c.m.-ul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenitorului rezervatar grobianu grobianu Buna ziua! Tatal a lasat mostenire totul unuia dintre cei doi fii ai sai. Din cate stiu, fiul care nu a primit nimic are totusi dreptul la o anumita parte in ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)