avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire pensie alimentara

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie.
Fratele meu platea pana in decembrie 2015 pensie alimentara pentru copil 600 lei pe luna. In luna noiembrie s-a recasatorit si iar in luna decembrie a demisionat deoarece sotia era de la 500 km distanta si a mers sa locuiasca cu ea. In momentul plecarii de la fostul loc de munca a beneficiat de 50.000 lei salarii compensatorii din care a rambursat 35.000 lei la un credit ce il avea in derulare. In ianuarie a cerut reducerea pensiei deoarece a incercat sa se angajeze dar dupa perioada de proba nu a fost angajat acum fiind in somaj.
Fosta sotie cere stabilirea pensiei la venitul realizat in ultimile trei luni in care a fost angajat...este posibil asa ceva? Se poate stabili o pensie alimentara de platit in viitor pe baza venitulrilor de la vechiul loc de munca daca in prezent este somer? Argumentele ei sunt acelea ca copilul are nevoi ridicate si ea nu are loc de munca in prezent..
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 13:04, 2 Martie 2016
Salariile compensatorii nu reprezint altceva decat un bonus...de despartire, asadar un venit net realizat episodic.
Obligatia de intretinere se refera la venituri constante (salarii, chirii).
In cazul dvoastra pot fi implicatii civile si/sau penale.
In apararea civila, fratele dvoastra va descrie exact situatia, avand toate sansele sa i se reduca obligatia de intretinere la vreo 200 lei. Nu comentez de ce asa. Veti prezenta atat ultimul contract de munca cat si modul de incetare a acestuia.
Problema e ca pana la o hotarare definitiva in acest sens, in care instanta sa se pronunte asupra noii valori a obligatiei si de cand va opera ea, fratele e tinut de vechea hotarare. Aceasta poate avea implicatii penale, in special din cauza acelui bonus de despartire de angajator, parchetul putand considera, in baza vreunei plangei in baza Art 378 CP, ca a avut resurse sa achite obligatia civila pana la incetarea valabilitatii acesteia si inlocuirea cu una noua.
Sfatul este sa plateasca 600 pana la hotararea definitiva de modificare de pensie. Ulterior, daca se va arata ca ati platit in plus, sumele se vor compensa fata de obligatiile viitoare.
O alta varianta este sa anticipati hotarrea civila ca 25% din minimul pe economie si sa continuati in acest sens. Daca mama va face plangere penala riscati sa dati de vreun procuror habotnic care sa va atace pe bonusul de compensatorii.

Oricum cel mai grav ar fi sa nu plateasca nimic.

Pe de alta parte vad si imprudenta din partea mamei ca sa recunoasca lipsa unui oricarui alt venit in afara de contributia dvoastra. Adica nu numai dvoastra aveti obligatii de intretinere dar si mama o are. Avantajul dvoastra ar fi revendicarea minorului, in conditiile in care mama nu poate asigura intretinerea dar dvoastra, fie si somer, sunteti casatorit cu o persoana cu venituri.
Dacă în prezent nu are nici un venit, să invoce în instanță acest lucru, și va fi obligat până se va angaja din nou la plata unei pensii raportată la venitul minim net pe economie, care în prezent este de 777 lei.
Salariile compensatorii nu au mare relevanță, el poate invoca că le-a pierdut pe toate la loto și la pariuri sportive sau ruletă, dreptul la proprietate e garantat de constituție, avea tot dreptul legal să le cheltuie pe toate într-o singură zi.
Să invoce articolele 525, 527 și 529 din Noul Cod Civil.
Repet, asta va fi valabil până se va angaja din nou, iar atunci va plăti în funcție de salariul care îl va avea.
Până la finalizarea procesului, este recomandat să plătească măcar parțial suma de 200 lei lunar, care în final așa va stabili și instanța.
Să nu țină banii la banca în cont curent sau în depozit la termen.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
ContSters379576, utilizator
Nu e chiar asa. Obligatia de intretinere excede drepturilor personale. Orice procuror destept si...mamos ar specula asta fara sa clipeasca si se va trezi macar cu un rechizitoriu, daca nu chiar si cu o condamnare dat fiind ca 75% din judecatori sunt femei...empatice.
Nu inteleg...condamnare pentru ce anume? A platit 2 luni cate 200 lei anticipand reducerea pensiei, adica de la data introducerii actiunii de micsorare a pensiei. E adevarat ca atunci avea bani in cont, dar ulterior achitat creditul. Ma sfatuiti sa angajeze un avocat?
Tocmai de asta i-am sugerat să fie la zi măcar cu o sumă parțială de 200 de lei raportat la venitul minim.
Să dovedească cel puțin o minimă bună-credință, invocând și faptul că are pe rol un proces civil, care va rezolva juridic situația.
Ancheta penală s-ar suprapune cu litigiul din civil deja pe rol, și nu ar fi prea corect consider eu, deși poate juridic nu am dreptate, trebuie să analizăm procedura noului cod civil.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie intretinere gheorghemonica80 gheorghemonica80 fostul sot nu are serviciu cu carte de munca, lucreaza la negru, eu am o fetita de 6 ani cu el si el are acum inca un copil din actuala casatorie, de 4 ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, ce articol din codul familiei stipulează obligativitatea ... natasav natasav Bună ziua, ce articol din codul familiei stipulează obligativitatea întreținerii copiilor de către parinti și a părinților de către copii atunci când ... (vezi toată discuția)
Reducere cota pensie întreținere carolmihai carolmihai Buna ziua, am fost obligat de instanța sa achit o pensie in cota de 25% din salarul minim pe economie ptr cei 2 minori. După divorț m-am ... (vezi toată discuția)