avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reducere cota pensie întreținere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reducere cota pensie întreținere

Buna ziua, am fost obligat de instanța sa achit o pensie in cota de 25% din salarul minim pe economie ptr cei 2 minori. După divorț m-am recăsătorit si a apărut al 3 lea minor. La un moment dat am lucrat pe un salar de 700 lei iar de o luna am fost indisponibilizat. Soția nu lucrează.de la divorț si pana in prezent singura suma pe care a trimis.o minorilor a fost de 150 lei pe luna ptr amândoi, sub cota de 25 % din salarul minim pe economie. Pot chema in judecată fost soție ptr Micșorarea cotei de 25 % din pensia de întreținere? Fost soție m- a executat ptr diferența de pensie de întreținere si nu am de unde sa îi dau.măcar pe viitor sa rămână suma de 150 lei ptr cei doi minori. Mulțumesc anticipat !
Pensia de intretinere poate fi micsorata ( reprezinta 16 , 6 % din venitul net obtinut ).


Articolul 531 Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere.

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.



Articolul 402 Stabilirea contribuţiei părinţilor.

(1) Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

(2) Dispoziţiile titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.


Articolul 530 Modalităţile de executare.

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.



Pensia de intretinere poate fi redusa, instanta de judecata raportandu-se la plafonul maximal stabilit de Codul civil, pensia reprezentand 16,5 % din venitul obtinut.



Succes.

Pt cei 2 copii, ati fi datorat 33% din venit, instanta a fost draguta sa va stabileasca la 25%. Acum ca aveti 3 copii, trebuie sa le alocati 50% din venit, deci pt primii 2, tot 33% le-ati datora.
Cum salariul minim e de 850 de lei,;ar trebui sa le platiti 280 de lei, cam asta ar fi maxim.
Cereti in instanta reducerea pensiei, nu va asteptati sa castigati.
Trebuie sa cautati solutii sa cresteti veniturile nu sa taiati din pensia copiilor.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Mulțumesc mult ptr răspunsurile prompte, m am uitat pe hotarâre si de fapt instanța a acordat câte 1/6 ptr fiecare minor , adică 1/3 ptr cei 2 copii din veniturile realizate.
Din moment ce aveti cotele stabilite, o noua actiune de reducere a acestor cote nu va avea sorti de izbanda, veti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata. Decat sa cautati solutii pentru a reduce pensia celor doi copii, mai bine cautati solutii sa va achitati de obligatie.
Adica inteleg ca nu ati avut bani sa platiti, dar nici sa stiti care era macar cota datorata?
Sunteti in somaj? Cat e somajul? copilul cel mic are alocatie de 200 de lei? De ce nu ati intrat in crestere copil?
Sotia nu are niciun venit? Ati incercat venitul minim garantat, ajutoare sociale?

Alte discuții în legătură

Cerere micsorare pensie alimentara ioana_lazar ioana_lazar Buna ziua! Va contactez deoarece fostul meu sot a cerut recalcularea pensiei alimentare. Mentionez ca in urma procesului de divort, acesta a stabilit ca pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vely37 vely37 Am o cunostinta care are 2 copii minori rezultati in timpul casatoriei si dupa divort,copii au ramas la tatal lor,urmand ca mama sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensia minor mansourabugararah mansourabugararah In urma unei sentinte de divort din 01.01.2011 fiica mea a fost incredintata mamei sale cu o pensie de intretinere de 700 lei.La data de 30.01.2014 am ... (vezi toată discuția)