avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CERERE MICSORARE PENSIE ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CERERE MICSORARE PENSIE ALIMENTARA

Buna ziua! Va contactez deoarece fostul meu sot a cerut recalcularea pensiei alimentare. Mentionez ca in urma procesului de divort, acesta a stabilit ca pensia alimentara pentru copilul minor in varsta de 17 ani sa fie de 800 lei pe luna, iar acum a cerut in instanta recalcularea acesteia la 200-250 lei/luna, veniturile sale declarate fiind de 850 lei/luna. Mentionez ca si la momentul procesului de divort veniturile sale erau aceleasi. Acesta are cateva proprietati printre care si o sala de nunti, la inchirierea careia primeste 1500 euro / luna, realizeaza venituri din dobanzi etc. insa nimic nu este trecut in acte si nici unul dintre chiriasii respectiv colaboratorii sai nu va veni sa declare ceva in acest sens. Eu am facut o intampinare in care precizez care sunt nevoile minorului - scoala, sport, alimentatie, meditatii, insa nu cred ca este suficient. In plus, din cei 850 lei pe care fostul meu sot sustine ca ii realizeaza acesta plateste o chirie pentru locuinta in valoare de 800 lei. Am vreo sansa sa castig si acest demers al sau sa fie anulat? Ce ar trebui sa cer, sau de ce ar trebui sa ma leg?
Va multumesc anticipat.
~ Conținut șters la cerere ~
La divort ce probe ati avut de vi s-a stabilit o pensie de 800 lei?
La actiunea de reducere ar trebui sa va legati de probele pe care le detineti. Proprietatile, aveti dovezi ca le detine, copii dupa actele de proprietate, suntet sigura ca le mai detine si nu le-a instrainat? Cum dovediti ca le si inchiriaza, aveti vreo copie a vreunui contract de inchiriere?
Referitor la nevoile copilului, vor fi avute in vedere nevoile de baza: alimente, scoala, imbracaminte, la care va trebui sa va aduceti si dv aportul finainciar. Sportul, meditatiile sunt optionale, vi le permiteti, bine, nu... mai bine incurajati relatia copilului cu tatal, are mai mult de casitgat decat lupta dv, a adultilor, prin salile de judecata.

Articolul 531 Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere.

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.



Articolul 402 Stabilirea contribuţiei părinţilor.

(1) Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

(2) Dispoziţiile titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.


Articolul 530 Modalităţile de executare.

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.



Pensia de intretinere poate fi redusa, instanta de judecata raportandu-se la plafonul maximal stabilit de Codul civil, pensia reprezentand 25 % din venitul obtinut.


Veniturile constante vor fi avute in vedere.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt demersurile pentru majorarea pensiei alimentare gimike gimike Nu am mai cerut modificarea pensiei alimentare dupa cea stabilita la divort.Ce trbuie sa fac sa depun in instanta cererea,care este legea ce prevede stabilirea ... (vezi toată discuția)
Reducere cota pensie întreținere carolmihai carolmihai Buna ziua, am fost obligat de instanța sa achit o pensie in cota de 25% din salarul minim pe economie ptr cei 2 minori. După divorț m-am ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensia minor mansourabugararah mansourabugararah In urma unei sentinte de divort din 01.01.2011 fiica mea a fost incredintata mamei sale cu o pensie de intretinere de 700 lei.La data de 30.01.2014 am ... (vezi toată discuția)