avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire asupra demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire asupra demisiei

Daca mi-am dat demisia, in cat timp pot reveni asupra ei ? Care este reglementarea legala in acest sens?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:44, 6 August 2009
Nu exista nici-o prevedere legal in sensul dreptului de a va retrage demisia.

Odata depusa ea produce efecte.

Siingura modalitate este intelegerea amiabila cu angajatorul in sensul dorit de dvs.

"Legile au fost elaborate pentru ca cel mai puternic sa nu poata face ce vrea"-"Inde datae leges,ne firmior omnia posset"/Ovidius-Fasti

Demisia ca act juridic unilateral are,din nefericire,un caracter irevocabil.In literatura de specialitate s-a precizat in mod expres ca "retragerea demisiei este inadmisibila,daca unitatea nu este de acord"(I.T.Stefanescu,Magda Volonciu,Vasile Ghimes-2001-p.121)
Aceiasi autori considera ca retragerea demisiei este posibila,atat timp cat demisia insasi nu a ajuns la cunostinta angajatorului.
In deplina armonie cu prevederile europene si cu legislatia adoptata de O.I.M.,dreptul de a demisiona,nu poate face obiectul unei renuntari din partea salariatului si nici nu poate fi ingradit de angajator,chiar daca s-ar obtine acordul salariatului pentru o forma de limitare a acestui drept.
Demisia reprezinta un act unilateral la dispozitia exclusiva a angajatului care poate opera oricand doreste.
Singura limitare adusa dreptului de a apela la demisie este perioada de preaviz.
Se poate reveni asupra demisiei in perioada de preaviz.
Demisia nu trebuie aprobata, ea doar se aduce la cunostinta.
Am avut un caz. Salariata, la mijlocul perioadei de preaviz, a anuntat ca nu mai pleaca. Ce era de facut, sa-i spunem: "Nu, ai zis ca pleci, pleaca?" Nu.
In lucrarea "Contractul individual de munca"A.Ticlea, trateaza aceasta situatie neobisnuita.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
nu este vorba de aprobare, ci de dreptul angajatorului de nu fi de acord cu retragerea demisiei.

Teoretic am putea discuta deasemenea si de dreptul angajatului de anu fi de acord cu renuntarea de catre angajator la concediere.

Vi se pare similar? Mie da.

Intr-adevar, a fost o situatie acceptata de angajator, deci se rezuma la intelegerea cu angajatorul.

Alte discuții în legătură

Revenire asupra deciziei de a demisiona loredanastiuca loredanastiuca Doresc sa stiu daca se poate reveni dpdv legal asupra deciziei de demisie! Acest lucru este posibil numai cu acordul angajatorului, sau si fara acordul lui din ... (vezi toată discuția)
Demisie ionela12 ionela12 e valabila cerea de retragere a demisiei daca e depusa in 24 ore (vezi toată discuția)
Revenirea angajatului asupra cererii de demisiei Radu Gabrian Radu Gabrian O lacuna a codului muncii este aceea ca nu este stipulat si dreptul persoanei ca si-a dat demisia de a reveni asupra acesteia,neexistand nicio stipulare ... (vezi toată discuția)