avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... FIRMA DESFIINTATA DIN OFICIU. UNDE?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

FIRMA DESFIINTATA DIN OFICIU. UNDE?

Am si eu o intrebare. Daca o firma infiintata in 09.03.2004 (un SRL) nu a despus niciodata situatiile contabile, nu a depus niciun bilant, balanta...absolut nimic de cand s-a infiintat si pana acum, inseamna ca s-a desfiintat din oficiu firma respectiva? Eu am cautat firma respectiva pe site-ul min de finante, pe site-ul ONRC...si apare, dar nu-mi spune daca a fost sau nu desfiintata...Singurul lucru pe care l-am gasit este pe un site unde apare o lista cu firmele ce se vor desfiinta din oficiu pt nedepunerea situatiilor financiare si acolo apare si aceasta firma cu mentiunea ca actiunea de desfiintare va fi introdusa incepand cu data de 14.10.2008. Cum pot afla si eu acest lucru cu siguranta? Vreau sa stiu daca a fost sau nu desfiintata.
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 11:26, 6 August 2009
Adresati o solicitare de informatii catre ORC. Taxele le gasiti in HOTARAREA Nr. 684/2009 privind aprobarea taxelor şi tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale. Formularul il puteti descarca de pe site-ul onrc.ro.

Mergeti personal la ORC si intrebati daca firma respectiva mai figureaza sau nu in evidentele si daca nedepunand balantul contabil a fost radiata din oficiu si mergeti si la finante pentru mai multe informatii.
puteti afla si de peinternet, cautati in baza de date a registrului comertului pe site-ul recom.ro
va logati cu utilizator guest si parola guest si cautati firma dupa nume sau dupa cui.
veti putea afla gratuit starea firmei in prezent, daca e radiata, dizolvata sau in functiune.
daca e radiata inseamna ca s-a inchis definitiv.
daca e dizolvata, inseamna ca firma a fost inchisa insa mai trebuie facutal ichidarea pt a fi radiata.
daca firma inca nu e dizolvata, s-ar putea sa eixste un dosar de dizolvare pe rolul tribunalului bucuresti si il puteti cauta pe portal.just.ro
alexgrigoriu a scris:

puteti afla si de peinternet, cautati in baza de date a registrului comertului pe site-ul recom.ro
va logati cu utilizator guest si parola guest si cautati firma dupa nume sau dupa cui.
veti putea afla gratuit starea firmei in prezent, daca e radiata, dizolvata sau in functiune.
daca e radiata inseamna ca s-a inchis definitiv.
daca e dizolvata, inseamna ca firma a fost inchisa insa mai trebuie facutal ichidarea pt a fi radiata.
daca firma inca nu e dizolvata, s-ar putea sa eixste un dosar de dizolvare pe rolul tribunalului bucuresti si il puteti cauta pe portal.just.ro


Am cautat asa cum mi-ati recomandat si am gasit detaliile necesare, dar am o nelamurire. Acolo scrie ca este vorba de dizolvare judiciara conform art. 237 din Legea 19/1990, este mentionata o hotarare de dizolvare judiciara conform aceluiasi articol. Deci mai trebuie facuta lichidarea firmei in situatia de fata sau nu? Si daca da, cum ar trebui facuta aceasta lichidare? Ma gandeam daca se face tot din oficiu la fel ca dizolvarea sau va trebui sa faca administartorii ceva (desi amndatul lor a expirat, conform datelor de pe recom.ro).
ART. 237 Legea 31/1990
(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
(2) Dispozitiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile in cazul in care societatea a fost in inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.
(3) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putand sa se indrepte impotriva societatii.
(4) In cazul mai multor hotarari judecatoresti de dizolvare, pentru situatiile prevazute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in forma unui tabel cuprinzand: codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare. In aceste cazuri, tarifele de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotararii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii, in conditiile alin. (3) si alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comertului in care este inregistrata societatea a carei dizolvare a fost pronuntata.
(6) La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (7^1) Hotararile judecatoresti pronuntate in conditiile alin. (7) se comunica lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si se afiseaza la sediul oficiului registrului comertului in care este inmatriculata societatea comerciala dizolvata.
(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.
(9) Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.
(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor.
ART. 237^1
(1) Atunci cand un asociat raspunde nelimitat pentru obligatiile societatii pe durata functionarii acesteia, raspunderea sa pentru aceste obligatii va fi nelimitata si in faza dizolvarii si, daca este cazul, a lichidarii societatii.
(2) Atunci cand, pe durata functionarii societatii, un asociat raspunde pentru obligatiile acesteia in limitele aportului la capitalul social, raspunderea sa va fi limitata la acest aport si in situatia dizolvarii si, daca este cazul, a lichidarii societatii.
(3) Asociatul care, in frauda creditorilor, abuzeaza de caracterul limitat al raspunderii sale si de personalitatea juridica distincta a societatii raspunde nelimitat pentru obligatiile neachitate ale societatii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Raspunderea asociatului devine nelimitata in conditiile alin. (3), in special atunci cand acesta dispune de bunurile societatii ca si cum ar fi bunurile sale proprii sau daca diminueaza activul societatii in beneficiul personal ori al unor terti, cunoscand sau trebuind sa cunoasca faptul ca in acest mod societatea nu va mai fi in masura sa isi execute obligatiile.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Intabulare teren IOAN EUGEN IERCOSAN IOAN EUGEN IERCOSAN buna, va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii la problema pe care o am: - in 2004 , firma cumpara un teren extravilan(2 parcele separate) cu ... (vezi toată discuția)
Societate comerciala activa sau inchisa? sbgkd sbgkd Buna... Detin o societate comerciala din 1995,in anul 1998 a-m depus o cerere la finante ptr. inchidere temporara,ulterior a aparut problema cu marirea ... (vezi toată discuția)
Dizolvare societate sau renuntare la actiuni? fildia fildia Buna ziua, Sunt asociat si administrator la un srl.In 2004 am hotarat impreuna cu asociatul meu sa ma retrag din aceasta societate ,urmand ca el sa ... (vezi toată discuția)