avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nelamuriri Legea 554/2004 a contenciosului ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nelamuriri Legea 554/2004 a contenciosului administrativ

Buna ziua,

Urmeaza sa sustin un examen de promovare la locul de munca, si in tematica am si urmatoarele cerinte din legea 554/2004 a contenciosului administrativ:

- controlul legalitatii actelor administrativ-jurisdictionale conform lg 554/2004
- competenta instantelor de solutionare a cauzelor formulate in temeiul acestei legi
- actele administrative ce nu pot fi atacate in contecios administrativ
- recursul in contecios administrativ.

Am citit legea de cateva ori insa nu imi dau seama care sunt cerintele exacte si nu as vrea sa ma incarc cu informatii pentru ca mai am multe altele de invatat.

Ma puteti ajuta cu o sinteza a acestor cerinte?

Multumesc anticipat,
Marius
Cel mai recent răspuns: mariusn1777 , utilizator 09:54, 9 Martie 2016
Sa fim seriosi, legea 554 are doar 31 de articole, ce va faceati daca trebuia sa invatati legea 215/2001 a administratiei publice locale??
Controlul legalitatii actelor administrativ jurisdictionale - art. 6 din lege.

Competenta instantelor : tribunalele (prin sectiile de contencios administrativ) pentru actele administrative locale si judetene, cele privind impozite si taxe, contributii, datorii vamale de pana la 1.000.000 lei. Actele administrative emise de organele centrale, precum si cele cu valoare de peste 1.000.000 lei se ataca la Curtea de Apel compententa.

Actele administrative ce nu pot fi atacate in contencios administrativ:
- actele administrative ale autoritatilor publice care privesc raporturile acestora cu Parlamentul;
- actele de comandament cu caracter militar.
- actele administrative pentru modificarea sau desfiintarea carora se prevede, prin lege organica, o alta procedura judiciara.

Recursul
Art. 20 (1)Hotararea pronuntata in prima instanta poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2)Recursul suspenda executarea si se judeca de urgenta.
(3)In cazul admiterii recursului, instanta de recurs, casand sentinta, va rejudeca litigiul in fond. Cand hotararea primei instante a fost pronuntata fara a se judeca fondul ori daca judecata s-a facut in lipsa partii care a fost nelegal citata atat la administrarea probelor, cat si la dezbaterea fondului, cauza se va trimite, o singura data, la aceasta instanta. In cazul in care judecata in prima instanta s-a facut in lipsa partii care a fost nelegal citata la administrarea probelor, dar a fost legal citata la dezbaterea fondului, instanta de recurs, casand sentinta, va rejudeca litigiul in fond.
Multumesc pentru raspuns. Eram putin bulversat, ca pe langa aceasta mai am tematica si din toate codurile + 15H.G.uri si OUG-uri si legi. :)
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
mariusn1777, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jurisdictiile administrative speciale si obligatorii!? eusaisapte eusaisapte In fapt, atac o decizie a directiei de sanatate in 15 zile asa cum era inainte legea 554/2004 si era normal, dar vad ca s-a modificat in mod neconstitutional ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala a instantei de recurs? Manole Dumitru Manole Dumitru Printr-o sentinta a instantei de fond s-a admis anularea p-v nr.XXXX/YYY emis de Corpul De Control al Primarului a Primariei Mun.Z , care declara recurs, ... (vezi toată discuția)
Sesizarea instantei de contencios adm.-teritorialitate elena20a elena20a Buna ziua, puteti sa-mi spuneti, va rog, care este instanta competenta teritorial in cazul unei sesizari a instantei de contencios? (vezi toată discuția)